miercuri, 9 martie 2011

Fără bani...

Azi, cadrele didactice din Mileanca au aflat ca nu vor primi salariul întreg, nici măcar cel dinainte de creșterea stabilită de guvern, darmite alte drepturi salariale câștigate prin hotărâriri ale instanței.
Nu se va putea asigura decât 68% din salariul aferent lunii februarie 2011. Acest lucru se întâmpla dupa ce, cu numai o luna înainte, lucrătorii acestei instituții de învățământ, cadre didactice și personal auxiliar au protestat alături de colegi de breasla de la alte unități școlare din județ la Trezoreriei, pentru luna ianuarie a.c., salarii mărite.
Ce s-a putut face pentru a asigura salariile aferente lunii ianuarie nu a mai fost posibil pentru luna următoare.
Directorul școlii a explicat că această situație fără precedent în istoria educa]iei preuniversitare milencene are o explicație simplă. “S-au dat bani insuficienți de la buget pentru cheltuielile de personal în școlile milencene. Chiar și fără acele hotărâri judecătorești pe care noi le-am câștigat în favoarea angajaților din sistem, banii sunt insuficienți, bugetul alocat fiind mai mic decât cel necesar”.
S-a arătat că în alocarea fondurilor pentru salariile personalului din învățământ s-a plecat de la un calcul la care nimeni nu a avut acces, cu excep]ia funcționarilor din Ministerul Educației, prin care s-a alocat o anumita suma “pe cap de elev”, “per capita”, cum este denumita aceasta baza a calculului în sistemul educațional românesc, formula care are, pentru cei mai mulți dascăli, conotație mai degraba zootehnica decât sociologica sau pedagogică. Făcând abstracție de latura statistica a termenului utilizat, anul acesta, prin calculele făcute s-au alocat, cel puțin pentru școlile din comună în medie, cu un milioan de lei mai puțin decât anul trecut, pe cap de elev.
Se speră ca dupa data de 1 aprilie, drepturile salariale ce nu vor putea fi plătite în aceasta lună, pentru februarie, vor putea fi acordate!

Niciun comentariu: