luni, 4 aprilie 2011

Din mai, alte legi!

Cei aproximativ 100 de milenceni care lucrează în acest moment în firme private sau de stat vor munci de luna viitoare după alte reguli, unele dintre ele nu tocmai favorabile lor, ci mai mult patronilor, care sînt stipulate în noul Cod al Muncii. Reglementarea a fost publicată în Monitorul Oficial de pe 31 martie si a fost îndelung contestată de sindicate.
Codul este însă agreat de patronate, care sustin că va duce la înfiintarea noi locuri de muncă si va crea o mai mare flexibilitate pe piata muncii.
Una dintre aceste modificări îi dezavantajează pe angajatorii care folosesc munca la negru.
Astfel, cei care sunt depistati în această situatie riscă amenzi de pînă la 10.000 de lei iar dacă au mai mult de 5 angajati fără forme legale, fapta lor este considerată infractiune si se pedepseste cu închisoare.
Pentru prima dată, legea prevede amenzi si pentru angajatii care au acceptat să lucreze fără a li se întocmi contract de muncă.
Sanctiunile impuse pentru acestia sunt de maximum 1.000 de lei luna.
Un alt articol de lege prevede faptul că orice contract de muncă nou trebuie încheiat în formă scrisă anterior începerii activitătii prin grija angajatorului. Contractul se inregistrează în registrul salariatilor si se transmite la ITM.
De luna viitoare orice nou angajat va sta mai mult în perioade de probă, deoarece legea a prelungit acest termen de la 30 de zile cât este în prezent la 90 de zile, cum va fi de luna viitoare si la 120 de zile pentru functiile de conducere.
O altă noutate introdusă de actuala lege de modificare a Codului Muncii reintroduce notiunea de stagiatură, care nu a mai fost folosită de foarte mult timp.
Stagiatura se referă la absolventii de învătămînt superior si cuprinde primele 6 luni de la debutul profesional.
O altă modificare ce nu va avantaja salariatii dă dreptul patronului să reducă programul de lucru săptămînal, cu diminuarea cuvenită a salariului.
Conform acesteia, în cazul reducerii temporare a activitătii pentru motive economice, tehnologice etc., angajatorul poate reduce programul de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămînă.
Până acum era necesar acordul sindicatelor precum si al salariatilor.
Orele suplimentare rămân în continuare plătite numai că nu se plătesc obligatoriu în luna în care ele au fost efectuate ci pot fi decontate în termen de maximum 60 de zile.
În cazul în care nu există posibilitatea acestor plăti, angajatul poate primi zile libere în contul orelor suplimentare, iar angajatorul i le poate da oricînd în următoarele 12 luni.
Dacă noile reglementări ar putea fi dezavantajoase pentru angajatii de stat, unde prevederile legii referitoare la sporuri, concedii etc. s-au respectat si se respectă cu sfintenie sau au avut grijă sindicalistii să se facă, pentru cei din mediul privat lucrurile vor sta cam rău.

Niciun comentariu: