miercuri, 17 august 2011

Nu vindeți!

Fãrã sã știe, proprietarii de terenuri arabile stau pe munti de bani!
Valoarea unui hectar de pãmânt va creste spectaculos, putând ajunge la preturi colosale, între 20.000 si 25.000 de euro, cred oficialii Ministerului Agriculturii, care îi sfãtuiesc pe proprietari sã nu vândã.
Desi afirmatia de mai sus pare o simplã fantezie, în comună au apãrut mai multe societãti cu capital strãin care cumpãrã «în draci» parcele arabile. În prezent, pretul un hectar de teren ajunge pânã la 45 milioane lei vechi, adicã putin peste 1.000 de euro.
Având în vedere pretul preconizat, achizitiile acestor investitori ar putea fi parte a unei afaceri de milioane de euro, dacã scenariul Ministerului Agriculturii se va adeveri.
În viitorul apropiat, pretul unui hectar de teren arabil poate sã ajungã la sume cuprinse între 20.000 si 25.000 de euro.
Estimarea optimistã apar- tine conducerii Ministerului Agriculturii si include parcelele destinate pãsunilor si fânetelor.
“Vreau sã vã spun cã valoarea terenurilor care va creste în viitor este a acestor pãsuni si fânete, care, dacã ne ducem în timp, la mosii nostri, le arau si produceau grâu. Aceste terenuri sunt cele a cãror valoare va creste. Vã asigur. (…). Nu terenurile cu valoare imobiliarã de lângã orase vor avea valoare. Ele vor rãmâne undeva, sigur, cu preturi ridicate, dar nu cu cresteri spectaculoase”, a spus ministrul Agriculturii, Valeriu Tabãrã.
În prezent, pe piata localã a terenurilor arabile este mare vânzolealã!
Pe lângã arendașii care au în exploatare suprafețe întinse si cumpã rã constant terenuri, au apãrut si societãti cu capital strãin. Firmele private au agenti speciali care negociazã si se ocupã de întocmirea actelor de vânzare-cumpãrare.
Pe lângã preturile încã reduse, previziunile privind o iminentã crizã alimentarã au orientat investitorii strãini spre achizitionarea de terenuri arabile. si, datã fiind concurenta, preturile cu care se trazactioneazã terenurile arabile au ajuns între 25 si 45 milioane lei vechi pentru un hectar. Valoarea unei parcele arabile este în functie de pozi- tie si bonitatea privind clasa de calitate.
În comună, proiectul de lege privind penalitãtile pentru terenurile nelucrate a schimbat atitudinea proprietarilor de teren.
Amenintati cu amenzi consistente pentru parcelele lãsate în paraginã, agricultorii milenceni au cãutat tot felul de solutii pentru exploatarea pãmântului.
Cum arendarea este prima solutie care îi poate scãpa pe tãrani de amenzile preconizate, acestia au trecut la actiune.
Numai în acest an, la nivelul comunei au fost date în arendã la societãtile agricole circa 1.000 de hectare.
Chiar dacã micile gospodãrii au fãcut aceastã miscare, legea privind taxarea pârloagelor este pregãtitã. Proiectul a fost finalizat si prevede aplicarea unor amenzi progresive, de la un an la altul.
Amenda maximã ar putea ajunge la 300 – 400 de lei, în al treilea an de neexploatare a terenului.
Anul trecut, 2.564 de hectare de teren au fost lãsate în pârloagã, dintr-un total de 160 de hectare, cât e suprafata arabilã a comunei.

Niciun comentariu: