În perioada 1 - 30 septembrie 2011 se va desfăşura a treia sesiune din acest an pentru depunerea proiectelor de finanţare aferente Măsurii 221 - "Prima împădurire a terenurilor agricole".
Fondurile nerambursabile disponibile pentru finanţarea primei împăduriri a terenurilor agricole vor fi de 50.000.000 de euro.
Din această sumă, 20% reprezintă contribuţia Guvernului României de la bugetul de stat, iar 80% contribuţia Uniunii Europene.
Proiectele vor putea fi depuse la oficiul judeţean al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit,Botoșani, zilnic între orele 9 şi 14:00, ultima zi pentru depunere fiind 30 septembrie 2011, ora 12:00.
Solicitanţii fondurilor nerambursabile pot fi persoanele fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociaţiile de persoane fizice sau juridice, precum şi autorităţile publice locale deţinătoare de teren agricol. Suprafaţa agricolă propusă pentru împădurire trebuie să fie de minimum 0,5 hectare. Prima condiţie pe care trebuie să o respecte solicitantul este să facă dovada deţinerii terenului agricol eligibil pentru împădurire. Acesta trebuie să fi fost declarat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în ultimii 2 ani calendaristici şi să fi respectat în toată această perioadă şi pe toată suprafaţa parcelelor propuse pentru împădurire aşa-numitele bune condiţii agricole şi de mediu.
Prin intermediul acestei măsuri se pot împăduri toate terenurile agricole, cu excepţia pajiştilor permanente neafectate de procese de degradare a solului. Astfel, se poate asigura şi împădurirea terenurile agricole din jurul oraşelor, terenurile care conţin soluri nisipoase şi/ sau mobile, terenurile situate în luncile râurilor şi terenurile afectate de eroziune.
Se pot acorda trei tipuri de plăţi: o primă pentru lucrări de înfiinţare a plantaţiilor de pomi, o primă anuală pentru lucrări de întreţinere (pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul înfiinţării plantaţiei forestiere) şi o primă compensatorie fixă anuală pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a împăduririi (pe o perioadă de 15 ani, începând cu anul înfiinţării plantaţiei).
În cazul primei pentru lucrările de înfiinţare a plantaţiilor forestiere, costurile standard acceptate pentru înfiinţarea plantaţiilor forestiere sunt diferenţiate pe zone geografice şi se încadrează între 1.560 şi 1.900 euro pe hectar.
Nivelul plăţilor pentru înfiinţarea plantaţiei forestiere se încadrează între 1.092 şi 1.330 euro la hectar pentru înfiinţarea de plantaţii forestiere în afara zonelor defavorizate şi a siturilor Natura 2000 şi poate ajunge până la 1.520 euro la hectar pentru înfiinţarea de plantaţii forestiere în interiorul zonelor defavorizate şi al siturilor Natura 2000.
Primă anuală pentru lucrările de întreţinere a plantaţiei, care se acordă pe o perioadă de 5 ani începând cu anul înfiinţării plantaţiei forestiere, este, de asemenea, diferită în funcţie de zonele geografice. Aceste costuri sunt fixe şi sunt exprimate în euro pe an şi pe hectar. De exemplu, în zona de câmpie, plata va fi de 1.336 eşalonată pe cinci ani, în zona de deal de 1.155 euro, iar la munte suma pentru toţi cei cinci ani va fi de 826 euro.
Prima compensatorie fixă anuală pe hectar, pentru pierderea de venit se acordă pentru o perioadă de 15 ani începând cu anul înfiinţării plantaţiei şi este diferenţiată pentru beneficiarii fermieri şi non-ferimieri.
Cheltuielile cu întocmirea proiectului tehnic se suportă din sprijinul acordat şi nu pot depăşi 10% din valoarea eligibilă a proiectului, în limita plafoanelor stabilite (70 euro/ hectar pentru suprafeţe de până la 50 de hectare, 50 euro pentru suprafeţe între 50 de hectare şi 150 de hectare sau 30 euro pentru suprafeţe mai mari de 150 de hectare).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu