marți, 27 septembrie 2011

Alegeri locale în...școli!

Elevii de la şcolile generale din comună îşi vor desemna, între 10 şi 21 octombrie, preşedinţii şi vicepreşedinţii - adică acei tineri care vor face parte din Consiliul Judeţean al elevilor şi care vor avea un cuvânt de spus în cadrul şedinţelor consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ.
Au dreptul să candideze, pentru mandate de câte doi ani, numai "şefii claselor" - ale căror dosare de candidatură trebuie completate şi înregistrate în format electronic pe site-ul www.wedu.ro până pe 8 octombrie.
Interesant este faptul că în licee alegerile se vor desfăşura după tipicul celor oficiale, adică în secţii de votare (o sală de clasă dotată cu cabine de vot şi o urnă) prin vor secret. Candidaţii pot face chiar şi campanie electorală, însă numai timp de o săptămână înainte de data alegerilor. Câştigător va fi desemnat elevul care a obţinut cele mai multe voturi, iar următorii candidaţi vor fi aleşi vicepreşedinţi.
În fiecare dintre şcolile generale, alegerile vor fi ceva mai... şcolăreşti, în sensul că nu va fi amenajat un spaţiu special pentru exprimarea opţiunilor, ci trei dintre elevii de clasa a VIII-a, însoţiţi de un profesor, vor merge prin clase şi vor aduna într-o urnă buletinele de vot (opţiunile fiind, însă, secrete).
Dacă vreunul dintre candidaţi sesizează nereguli în procesul de votare poate sesiza Consiliul Judeţean al Elevilor Botoșani, al cărui preşedinte poate anula alegerile. În acest caz, alegerile se reiau după două zile.

Niciun comentariu: