joi, 29 septembrie 2011

Căruțașii: un pericol!

Căruţaşii sunt un adevărat pericol în trafic!
Odată cu începerea culesului recoltelor, toate drumurile din comună s-au înţesat de căruţe, biciclete, cărucioare, care în mod normal nu au ce căuta pe durmuri.
Mai grav este faptul că aceşti participanţi la trafic nu respectă regulile de circulaţie şi sunt un adevărat pericol pentru şoferi.
Căruţele încărcate de coceni merg nestingherite pe mijlocului drumului.
Mai grav este faptul că oamenii care le conduc nu se sinchisesc să se îmbrace cu veste reflectorizante sau să pună vreun semn pe căruţe.
Şoferii se trezesc pur şi simplu cu căruţele în faţa lor şi sunt nevoiţi să frâneze brusc sau să tragă de volan pentru a evita impactul cu atelajul hipo.
Nici bicicliştii şi pietonii nu sunt mai responsabili.
Pe acelaşi drum, pe întuneric, băbuţele stăteau de vorbă, dar nu pe marginea drumului, ci în mijlocul acestuia.
Oamenii sunt total iresponsabili şi nu se gândesc nicio clipă că îşi pun singuri viaţa în pericol.
În afară de obligaţiile conducătorilor auto, Codul Rutier prevede şi câteva obligaţii ale celorlalţi participanti la trafic.
Astfel, conducătorii de vehicule cu tracţiune animală nu scapă de reguli, atunci când circulă pe drumurile publice.
Aceştia trebuie să aibă asupra lor actul de identitate, certificatul de înregistrare, iar pe vehicul, montate plăcuţele cu numărul de înregistrare, ceea ce nu prea am văzut, iar animalele trebuie conduse astfel încât să nu constitutie un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic. Căruţele nu au voie să oprească pe partea carosabilă a drumului, iar atunci când staţionează, animalele trebuie legate astfel încât să nu poată intra pe carosabil.
Căruţaşii sunt obligaţi, de asemenea, să nu transporte obiecte care depăşesc în lungime sau în lăţime vehiculul, dacă încărcătura nu este semnalizată ziua cu un steguleţ de culoare roşie, iar noaptea sau în condiţii de vizibilitate redusă cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, montat în partea din spate a încărcăturii. Mai mult, căruţaşilor le este interzis să pătrundă pe drumurile modernizate sau pietruite cu roţile vehiculului murdare de noroi.
Căruţaşii nu trebuie să transporte în vehicule persoane care stau în picioare, nu au voie să abandoneze vehiculul pe drumurile publice şi nu au voie să circule cu animale care însoţesc vehiculul.

Niciun comentariu: