marți, 13 septembrie 2011

Elevii, din ce în ce mai puțini!

Numărul elevilor care învaţă în şcolile din Mileanca scade de la an la an.
Potrivit celor mai recente date statistice întocmite în acest sens, dacă în 2006, în comuna Mileanca învăţau 576 elevi și preșcolari, în anul 2010 numărul acestora s-a redus dramatic şi a ajuns la cifra de 406 elevi. Practic în doar patru ani populaţia şcolară din Mileanca s-a redus cu 176 elevi.
Din acest punct de vedere comuna noastră se situează la mijlocul unui clasament realizat la nivel județean în ceea ce priveşte declinul populaţiei de elevi.
Aceeaşi situaţie se întâmplă şi în rândul cadrelor didactice.
Din 2006 până în prezent au plecat din sistem 11 cadre didactice.
Faptul că numărul elevilor se împuţinează de la an la an este o dovadă certă a faptului că tot mai mulţi copii refuză să mai înveţe în şcolile din România şi preferă să plece în străinătate, alături de părinţii lor plecaţi la muncă.
Pe de altă parte, scăderea natalităţii face ca aceste cifre să crească de la an la an.
Abandonul şcolar este însă un efect direct al situaţiei jalnice în care se află economia românească.
Copiii îşi pierd interesul pentru carte iar asta cu atât mai mult cu cât perspectivele pentru un viitor mai bun întârzie să apară, iar găsirea unui loc de muncă a devenit o problemă din ce în ce mai spinoasă pentru toată lumea, dar mai cu seamă pentru tânăra generaţie, care în loc să îşi aprofundeze studiile preferă să plece la muncă pe bani mulţi în ţări precum Spania sau Italia.
Dramatic este că dacă situaţia va evolua în acest ritm descendent, în câţiva ani, şcolile milencene vor fi goale.

Niciun comentariu: