joi, 15 septembrie 2011

A început triajul epidemiologic!

Ca la fiecare început de an şcolar, în unităţile de învăţământ din comună se face triajul epidemiologic al elevilor.
Personalul medical va verifica în jur de 300 de preşcolari şi elevi.
Triajul epidemiologic a început din prima zi de şcoală în unităţile şcolare din satele Scutari, Codreni și Seliștea.
Controalele vor fi desfăşurate de medicul şi asistenţii medicali şcolari.
În mediul rural, rolul medicului şcolar este îndeplinit de medicul de familie, triajul fiind efectuat în şcoli de medicul de familie desemnat pentru această activitate.
În cadrul verificărilor de rutină, medicul va încerca să depisteze copiii cu afecţiuni infecto-contagioase, de la angine (roşu în gât) până la boli eruptive şi micoze, dar şi afecţiuni parazitare precum scabia sau pediculoza. Triajul epidemiologic constă în două etape.
În aceste zile este în desfăşurare controlul tuturor preşcolarilor şi al elevilor, iar săptămâna viitoare se va face recontrolul la cei care au fost depistaţi cu afecţiunile menţionate.
Elevii care vor fi descoperiţi prezentând semne de boală vor fi scoşi din colectivitate şi izolaţi la domiciliu sau trimişi la medic pentru un tratament de specialitate, funcţie de afecţiunile întâlnite, iar după ce vor fi vindecaţi complet vor reintra în colectivitate.
Teoretic, în şcoli şi grădiniţe, copiii trebuie să prezinte un aviz epidemiologic eliberat de medicul de familie, din care să reiasă că nu au boli infecţioase.
Însă practic lucrurile se schimbă. Nu a fost nici un început de an şcolar fără ca personalul medical să depisteze copii cu boli infecţioase, de la viroze respiratorii la scabie şi pediculoză.
Reamintim că anul trecut au fost depistaţi aproape 50 de copii cu diferite afecţiuni.
Acolo unde au fost depistaţi elevi cu pediculoză şi scabie au fost folosite susbstanţe de deparazitare şi dezinfectante, în urma anchetelor epidemiologice.
Conform prevederilor legale, dacă într-o clasă se va identifica şi confirma, în urma analizelor de laborator, un singur elev infestat cu gripa porcină se va dispune închiderea clasei şi izolarea întregii colectivităţi pe o durată de 7 zile.
În situaţia în care, într-o unitate şcolară se vor identifica, în clase diferite, cazuri de infestare cu noul virus, conducerea DSP va dispune suspendarea activităţii respectivei şcoli pe o perioadă de 7 zile.
Rezultatele triajului epidemiologic vor fi prezentate de către reprezentanţii DSP la sfârşitul acestei luni.

Niciun comentariu: