vineri, 21 octombrie 2011

Câţi mai suntem?

Sociologii intervievați au precizat că, probabil, suntem aproximativ 21 de milioane de români, dar nu toţi sunt în graniţele ţării, estimările variind între două şi trei milioane de români care lucrează în străinătate şi care sînt mai mult sau mai puţin stabiliţi acolo.
"Deci din punctul de vedere al populaţiei s-ar putea să avem o surpriză, să scădem sub acel prag psihologic de 20 de milioane", au declarat la RFI. Ei au arătat că cele două milioane de oameni care lipsesc fac parte din populaţia activă, ceea ce înseamnă că există de fapt un procent mult mai mare de populaţie dependentă, adică populaţie care fie este formată din pensionari, fie din copii.
În acest context, se crede că cifra şomajului va creşte şi că nu ar fi indicat să mai spunem că avem cel mai mic şomaj din Europa, pentru că vom constata că vom fi peste media europeană.
Întrebați de ce rezultatele finale ale recensămîntului 2011 vor fi publicate după doi ani de zile, sociologul a explicat că este o muncă foarte laborioasă.
"Formularul este un caieţel scris foarte mărunt, cu opt pagini. Sunt foarte multe informaţii. Nu uitaţi că este vorba de recensământul populaţiei şi locuinţelor. Sunt informaţii culese manual, adică operatorii de recensămînt scriu cu pixul şi ele trebuie introduse într-o bază digitală, trebuie introduse în calculator. Plus că operaţia asta totuşi trebuie făcută cu o oarecare rigoare, trebuie evitată eroarea umană.
Gîndiţi-vă că atunci cînd cineva transcrie de pe hîrtie pe calculator mai şi greşeşte. Însă de obicei operaţia se face dublu, se compară înregistrările făcute de doi operatori diferiţi, ca să se elimine erorile, şi aşa mai departe"

Niciun comentariu: