luni, 3 octombrie 2011

Cu scabie şi pediculoză!

Incredibil, dar în comună mai sunt copii cu râie şi păduchi!
Zeci de preşcolari şi elevi, majoritatea de la clasele primare, au fost depistaţi cu scabie (râie) şi pediculoză (păduchi) la triajul epidemiologic efectuat în perioada 12 – 16 septembrie.
Îngrijorător, mai ales că, faţă de anul trecut, numărul copiilor descoperiţi la început de an şcolar cu anumite boli contagioase se menţine la acelaşi nivel. Potrivit CM Mileanca, la controlul efectuat la începutul anul şcolar curent 24 copii au fost depistaţi cu diferite boli contagioase.
Astfel, 22 aveau angină (amigdalită), testele de laborator efectuate ulterior arătând că în patru cazuri afecţiunea era determinată de streptococ.
În aceste situaţii, copiilor li s-a stabilit un tratament specific, pentru a se evita complicaţiile grave (cardiace şi reumatismale) date de o asemenea infecţie. Triajul epidemiologic a mai scos la iveală 43 de cazuri de pediculoză şi 17 de scabie.
De asemenea, au fost descoperiţi 9 de copii care prezentau diferite micoze şi alţi 8 cu diverse boli infecţioase, printre care hepatită şi oreion.
În comună sunt 352 de preşcolari şi elevi.
Majoritatea copiilor depistaţi la triajul epidemiologic cu păduchi şi râie provin în continuare din mediul familial în care unul dintre părinți este placat în străinătate.
Tratamentul preşcolarilor şi elevilor identificaţi cu angină cu streptococ, râie şi păduchi a fost asigurat de Direcţia de Sănătate Publică, medicaţia fiind ridicată de la sediul instituţiei de către medicul de familie.
În cazurile de pediculoză, pe lângă deparazitarea celor afectaţi, DSP a recomandat şi măsuri de decontaminare a persoanelor din anturaj.
După efectuarea tratamentului, la un nou control, medicii au descoperit că 10 dintre copii nu scăpaseră încă de păduchi, în timp ce alţi cinci aveau în continuare râie!

Niciun comentariu: