vineri, 14 octombrie 2011

Ocrotitoarea Moldovei: Sfânta Parascheva


Cunoscuta ca fiind ocrotitoarea Moldovei, Sfânta Parascheva s-a nascut in satul Epivat din Tracia, lânga Constantinopol, capitala imperiului Bizantin, si a trait in secolul al X-lea.
A fost crescuta de parinti in teama de Dumnezeu si in deprinderea faptelor bune crestinesti, indeosebi in rugaciune, post si milostenie. De multe ori, Parascheva isi dadea hainele bune oamenilor saraci si imbraca hainele proaste ale acelora. Aceste fapte de milostenie i-au adus mustrarea si, uneori, bataie din partea parintilor.
Dar fecioara nu a renuntat niciodata sa urmeze calea lui Hristos. A dovedit acest lucru si mai tirziu, dupa moartea parintilor, cind a aratat hotarire in folosirea averii sale. Intr-o zi, cind a auzit la biserica cuvintele Evangheliei: “Cine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie”, Parascheva a inteles ca a venit vremea sa lase toate si sa urmeze pe Mintuitorul Iisus Hristos. Si-a daruit saracilor partea ei de mostenire si s-a retras la o manastire de fecioare linga Constantinopol. Acolo a dus o viata aspra, dupa rinduiala monahilor, desi era tinara. A petrecut in post, rugaciune si asceza o buna bucata de timp, pina când un inger al Domnului i-a spus sa lase pustiul si sa se intoarca in patria sa, deoarece acolo i se cuvenea sa moara.
Sfânta Parascheva a stiut ca porunca era de la Dumnezeu si ca viata ei este scurta. Dupa o vreme petrecuta in pustie, a plecat la Ierusalim sa se inchine Sfintelor Locuri ale Patimilor Domnului.
La vârsta de 25 de ani, Cuvioasa Parascheva s-a intors in patria sa, la Epivat, unde a mai petrecut inca doi ani, dupa care si-a dat sufletul in miinile lui Hristos. Dupa moarte, moastele ei au facut numeroase minuni, tamaduind pe bolnavi si indraciti.
In anul 1641, voievodul Vasile Lupu a adus moastele sfintei Parascheva la Iasi, primindu-le in dar de la Patriarhia Ecumenica, si le-a asezat in biserica Sfintii Trei Ierarhi.
La sfirsitul secolului al XIX-lea, in urma unui incendiu izbucnit la Trei Ierarhi, moastele Sfintei Parascheva au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde se gasesc si astazi.

Niciun comentariu: