marți, 4 octombrie 2011

Pentru primirea pensiei de urmaş

Avînd în vedere prevederile Legii nr. 263/2010, Casa Judeţeană de Pensii Botoșani aduce la cunoştinţa persoanelor interesate – copiii urmaşi că în situaţia în care au depăşit vârsta de 16 ani trebuie să depună dovada continuării studiilor (adeverinţa emisă de unitatea de învăţământ) până pe data de 5 octombrie 2011.
Dovada, însoţită de un cupon de pensie, trebuie depusă în original, la sediul casei judeţene de pensii, sau poate fi transmisă prin poştă.
Potrivit art. 78 al HG nr.257/2011, în situaţia copiilor urmaşi aflaţi în continuare de studii, cu vârste cuprinse între 16-26 de ani, plata pensiei de urmaş se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, dacă aceştia nu fac dovada continuării studiilor într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii. Reluarea în plată a pensiei de urmaş suspendate se face potrivit prevederilor art. 115 lit. c) a Legii nr.263/2010, şi anume de la data începerii anului şcolar, cu respectarea termenului general de prescripţie.
Reamintim că începând cu data de 01 ianuarie 2011, dată la care a intrat în vigoare Legea nr.263/2010 privind sistemul public de pensii, copiii, pensionari urmaşi, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie în condiţiile legii, indiferent de cuantumul acestora.
În acest sens, urmaşii care au vârsta până în 26 ani şi îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, dar care au avut drepturile de pensie suspendate până la data de 31 decembrie 2010, în temeiul Legii nr. 19/2000, pot solicita Casei Judeţene de Pensii reluarea drepturilor de pensie, începând cu data de 01 ianuarie 2011.

Un comentariu:

George spunea...

Intrebare : adeverinta de student a fost depusa pe data de 12 octombrie deci a fost adusa tardiv motiv pentru care plata pensiei a fost suspendata pe luna octombrie. La reluarea platii pensiei , Casa judeteana de pensii va plati si pentru luna octombrie ori va continua sa plateasca DOAR incepand cu luna noiembrie ?