Chiar dacă nu s-a înregistrat nici un caz de gripă până la această dată, pe parcursul săptămânii trecute a fost semnalată o incidenţă crescută a cazurilor de viroze şi pneumonii, cabinetul de medicină primară a medicului de familie fiind supra-solicitat.
Ţinând cont de acest lucru, medicul de familie din Mileanca a comandat mai devreme la Ministerul Sănătăţii dozele de vaccin antigripal necesare comunei: 400!
Prioritate la vaccinare vor avea persoanele care prezintă risc crescut de a contacta virusul gripal.
Copiii, adulţii cu suferinţe cronice, dar şi angajaţii sistemului sanitar şi cei din unităţtile de ocrotire vor fi principalele categorii care vor primi vaccinuri gratuite.
Vor avea prioritate adulţii cu afecţiuni medicale cronice, pulmonare sau cardiovasculare, inclusiv copiii cu astm, cei care au necesitat dispensarizare medicală în ultimul an datorită unor boli metabolice cronice. De asemenea au prioritate, adulţii şi copiii din instituţiile de ocrotire socială, şi, de asemenea, persoane cu vârsta peste 65 de ani. O altă categorie de personal care va fi supusă vaccinării antigripale sunt gravidele, cadrele medicale care acordă asistenţa medicală în secţiile cu risc de contaminare a virusului .
De ieri a intrat în funcţiune şi sistemul de supraveghere a cazurilor de infecţii respiratorii, la nivel judeţean dar şi naţional, care presupune raportarea de către medicii de familie a tuturor bolnavilor care dau semne de gripă, respectiv infecţii respiratorii. Săptămânal, cazurile de îmbolnăvire vor fi raportate de către medicii de familie şi cei ai secţiilor de specialitate (Pediatrie şi Contagioase) la DSP.
Pe parcursul anului trecut, în comuna noastră au fost vaccinate împotriva gripei, în cadrul campaniei gratuite de imunizare, în jur de 300 de persoane. Autorităţile sanitare speră ca numărul de doze ce vor fi distribuite sezonul acesta să fie mai mare decât anul trecut când C M Mileanca i s-a distribuit doar 336 doze din cele 500 iniţial comandate la DSP.
Şi în acest an, specialiştii din cadrul DSP recomandă vaccinarea drept cea mai bună metodă de apărare împotriva gripei. Deocamdată, însă, medicilor le lipsesc dozele de vaccin necesare. Asta în condiţiile în care, din punct de vedere teoretic, campania de imunizare ar trebui să înceapă. Potrivit medicilor epidemiologi, vaccinul oferă imunitate pentru o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni.
Gripa poate fi considerată responsabilă şi pentru agravarea unor afecţiuni pulmonare şi cardiovasculare la persoanele care suferă de aceste boli şi poate duce la deces prin insuficienţa cardiovasculară, ne spun medicii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu