vineri, 4 noiembrie 2011

Ce mai "ard"... milencenii!

Fumatul şi obiceiul de a improviza, mai ales când vine vorba de instalaţii electrice sunt două obiceiuri din cauza cărora milencenii se ard!
Pe bune!
În perioada 1 noiembrie 2009 - 1 noiembrie 2011, numai în Mileanca au izbucnit 4 incendii cauzate de ţigări lăsate aprinse lângă materiale combustibile.
Alte 3 de incendii au fost cauzate de instalaţii electrice improvizate sau suprasolicitate.
Reprezentanții ISU local spun că, mai ales odată cu venirea frigului, pericolul de incendiu creşte.
Mulţi milenceni apelează la diverse mijloace de încălzire improvizate, cum ar fi reşourile făcute din aşa zisele BCA-uri. Iau o cărămidă de BCA, sapă în ea, introduc o rezistenţă pe care o şerpuieşc în acel BCA şi o leagă la un conductor electric, care de multe ori nici ăla nu are ştecher, ca să îl bage în priză în mod corespunzător. De multe ori, nici măcar instalaţia electrică din care se alimentează nu e foarte sigură. Aşa încep incendiile!
Ei zic: dom'le, eu de 20 de ani fac asta, lasă că nu s-o întâmpla tocmai acum, ştiu eu ce fac. Sunt oameni care nu sunt interesaţi de informaţiile care mai apar, de avertismentele care mai sunt făcute pe diferite canale. Şi ele apar, uite, au ars nu ştiu câţi copii într-un incendiu, însă ei zic, lasă, la mine nu o să se întâmple. Până se întâmplă!
Cele mai multe incendii au loc în afara locuinţelor!
Aceste incendii ar putea fi prevenite dacă milencenii ar verifica periodic instalaţiile de încălzire, o sursă frecventă a incendiilor dar locul de depozitare a resturilor menajere.
În general milencenii nu apelează la persoane autorizate nici pentru curăţarea coşurilor, nici la verificarea lor, nici la execuţia instalaţiilor electrice ori la verificarea sau reparaţia lor. La fel şi cu sistemele de încălzire locală, sobele.
"Ca măsuri cu caracter general, n-ar trebui să se folosească instalaţii deteriorate, mijloace de încălzire cu improvizaţii sau supraalimentate cu combustibil, să nu se folosească combustibil lichid la alimentarea flăcării deschise. Aici mai sunt cazuri, ai sobă, mai ard acolo câţiva tăciuni care mocnesc şi arunci benzină peste ei ca să faci focul mai mare. Atunci flacăra răbufneşte şi aşa încep incendiile", spune reprezentantul ISU local.
În perioada sărbătorilor, în continuare există pericolul artificiilor şi al petardelor.
În topul cauzelor de incendiu, cele puse de o mână criminală sunt încă destul de puţine - 8%. Alte incendii atipice au fost cauzate de scântei mecanice, explozie, frecare sau radiaţia solară.
Au fost şi două cazuri de incendii cauzate de trăsnet, anul acesta.

Niciun comentariu: