luni, 28 noiembrie 2011

Este oficial: suntem mai puțini!

Centralizarea datelor culese cu prilejul recensămîntului populatiei si locuintelor, din perioada 20-31 octombrie, a arătat o scădere a numărului de locuitori ai comunei noastre.
Potrivit datelor statistice existente anterior,comuna număra în 2010 un număr de 3.501 locuitori. Acum, cu prilejul inventarierii persoanelor si locuintelor din luna octombrie, s-a constatat că numărul cetătenilor recenzati la nivelul localitătii a fost de 2.819, dar populatia stabilă este de 2.230 de persoane.
Diferenta include oamenii aflati temporar pe teritoriul comunei în perioada recensămîntului, precum si persoanele plecate pe perioade îndelungate din localitate, cum ar fi cei care muncesc în străinătate sau studentii aflati în diverse centre universitare.
Inventarul national a vizat si casele milencenilor, iar în comună s-au numărat 739 gospodării, la adresele respective fiind identificate 667 locuinte.
În teren au fost trimisi 15 de recenzori care au avut de „vizitat“ cam câte 100 de gospodării.
Unii cetăteni au fost greu de găsit si a fost nevoie de multe insistente pentru obtinerea datelor necesare.
În primele zile ale recensămîntului, o multime de oameni au refuzat să-si spună codurile numerice personale, formularele fiind completate initial fără această informatie.
Ulterior, după ce s-a anuntat că pot primi amenzi dacă refuză explicit să facă cunoscute datele cerute, locuitorii si-au schimbat atitudinea si au început să dea telefoane pe la primărie si la recenzori, ori s-au deplasat personal la sediul administratiei locale.
Pe lângă case au fost inventariate si alte 13 de alte imobile de locuit, cum ar fi magazii, dispensarul medical,vestiarul de la terenul de sport etc.
Fiecare sector a fost de dinainte marcat, la primărie fiind primite de la Bucuresti un fel de hărti cu imaginea perimetrului respectiv preluată din satelit.
Pentru recensămînt s-au înscris functionari publici, cadre didactice, someri, pensionari, studenti care au fost atrasi de banii pe care urmau să-i primească, respectiv 750 de lei, sumă impozabilă.
Unii dintre cei înscrisi initial ca recenzori s-au retras în zilele premergătoare recensământului si a fost nevoie să fie înlocuiti.
Formularele stufoase au dat de furcă celor care nu au mai lucrat în sfera administratiei si nu au avut de-a face cu astfel de notiuni. Si centralizarea a decurs destul de greu, fiind de completat o multime de documente.
Recenzorii nu au avut voie să copieze documentele puse la dispozitie de cetăteni si nici nu le-a fost permis să facă declaratii despre cele aflate în locuintele pe unde au trecut.
Informatiile primite sînt confidentiale, iar recenzorii care nu respectau acest lucru puteau fi actionati în judecată de persoanele care se simt lezate.

Niciun comentariu: