marți, 29 noiembrie 2011

Pe 1 decembrie, zi liberă sau spor ...de 100%!

Potrivit legii, seria sărbătorilor legale începe cu 1 Decembrie, zi în care aproape toţi angajaţii din România (mai puţin cei care lucrează în instituţii a căror activitate nu poate fi întreruptă) ar trebui să fie liberi.
Însă în ultimii ani, tot mai mulţi angajatori au stabilit, de la sine putere, că liberele din respectivele zile ar fi opţionale.
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii ar trebui să beneficieze, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază, care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Dacă angajatorul refuză să ofere liber salariatului şi nici nu îi plăteşte sporul legal, acesta poate fi reclamat (cu riscul de rigoare) la Inspectoratul Teritorial de Muncă pe raza căruia funcţionează firma, inspectorii avînd obligaţia de a derula controale inopinate.
Este de preferat ca sesizarea să fie făcută înaintea zilei respective, pentru ca angajatorul să poată fi prins în flagrant.
Angajatorii care nu dau liber salariaţilor în zilele de sărbători legale prevăzute de Codul Muncii pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei

Niciun comentariu: