marți, 20 decembrie 2011

Nu vă riscaţi sănătatea!

Apropierea sărbătorilor de iarnă va duce la un consum de carne de porc mult mai mare decât în restul anului, zeci de porci urmând să fie sacrificaţi în această perioadă. Pentru a evita posibilele îmbolnăviri, medicii de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoșani recomandă ca după ce porcul este sacrificat, să se recolteze o bucată de carne pentru ca aceasta să fie verificată în laboratoare de specialitate.
Examenul pentru depistarea trichinelozei se face la sediul Direcţiei cât şi la circumscripţiile sanitar-veterinare de la nivelul localităţilor.
Examenul în vederea depistării trichinelozei costă 8,69 lei cu tot cu TVA. Direcţia recomandă tuturor micilor crescători de porci să efectueze acest examen pentru a nu avea surprize neplăcute. Cei care nu vor, o fac pe riscul lor. Pentru mai multă siguranţă, recomandăm cetăţenilor să cumpere carne şi produse din carne doar din unităţi autorizate sanitar-veterinar.
Trichineloza sau trichinoza este o infecţie cu un vierme parazit care utilizează o gazdă pentru a supravietui şi a se reproduce. Oamenii se infectează accidental atunci când consumă carne de porc, de cal sau de vânat gătită la temperaturi inadecvate şi care conţine larve de Trichinella spiralis.
Marii producători care comercializează porci în această perioadă nu pot vinde suinele fără examenul de trichineloză la zi.
În plus, cei care sacrifică animalele trebuie să predea mărcile auriculare de la animalele tăiate pentru a exista un control asupra sacrificărilor.
Reprezentantul DSVSA mai precizează că teoretic, sacrificarea porcilor trebuie să se facă modern, prin asomare, aşa cum se întâmplă în toate ţările din Uniunea Europeană.
“Potrivit legii, sacrificarea porcilor ar trebui să se facă prin asomare, dar la micii crescători încă se mai sacrifică tradiţional. Medicii au fost instruiţi, există echipamente, cetăţenii au fost informaţi despre avantajele asomării, dar va mai dura ceva timp pînă la implementarea pe deplin a noului sistem de sacrificare. Pînă la ora actuală (ieri n.r.) nu am primit nici o solicitare pentru a autoriza comercializarea de produse din carne în vreo piaţă din judeţ.

Niciun comentariu: