sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Angajatorii trebuie să le ofere salariaţilor ceai fierbinte !

Angajatorii milenceni trebuie să asigure salariaţilor măsuri de protecţie împotriva temperaturilor scăzute, mai ales că în următoarea perioadă au fost anunţate condiţii meteo deosebite.
În cazul în care sunt prinşi că nu respectă prevederile legale în acest sens, riscă sancţiuni cuprinse între 1.500 şi 2.500 lei.
În perioadele cu temperaturi sub -20 de grade Celsius sau temperaturi care corelate cu condiţii de vânt intens (vântul a cărui viteză depăşeşte zece metri pe secundă), pot fi echivalate cu acest nivel ( indicele de răcire scade sub pragul valoric de minus 32), angajatorii trebuie să distribuie salariaţilor care lucrează afară ceai fierbinte în cantitate de 0,5 - 1litru de persoană pe schimb.
De asemenea, angajaţilor trebuie să li se acorde pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, în spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător, dar şi echipament individual de protecţie.
Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute de lege, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii salariaţilor, vor hotărî fie să reducă durata zilei de lucru, fie să recurgă la întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă. Aceste măsuri suplimentare trebuie stabilite dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.
În vederea respectării prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, angajatorii trebuie să iniţieze măsuri de protecţie a salariaţilor.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme angajatorii trebuie să asigure examenul medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute.
Trebuie asigurat primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate.
De asemenea, trebuie asigurată trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
Pe durata întreruperii colective a lucrului contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă.

Niciun comentariu: