Acoperişurile caselor riscă să se prăbuşească sub greutatea zăpezii, care apasă structura de rezistenţă, şi aşa şubrezită în timp. Mai toate casele din satele afectate de ninsori au pereţii făcuţi din chirpici, care pot oricând să se prăbuşească.
„Stratul de zăpadă de pe casă este de peste un metru şi riscă să rupă acoperişul. Dacă se prăbuşeşte acoperişul, rămânem şi fără casă“, ne-a spus un tânăr. El ne arată, în depărtare, o căsuţă bătrânească ce rămăsese deja fără acoperiş. „Sunt oameni bătrâni, pe care nu are cine să-i ajute “, spune el cu of.
Cantitatea mare de zăpadă le dă fiori localnicilor. „Am adus câteva rude, care mă ajută să dau jos zăpada de pe acoperiş. Are peste un metru înălţime“, ne asigură un localnic. Nu toţi sunt în putere, aşa că bătrânii sunt ajutaţi de Primărie.
A nins mult!
Atât de mult încât zăpada a îngropat până şi gardurile. „Este cea mai mare zăpadă pe care ne-a dat-o Dumnezeu în ultimii 60 de ani“, ne spune D. Bentiuc.
„E frumoasă iarna, dar să nu creeze probleme. Cea mai mare problemă acum este cantitatea uriaşă de zăpadă, care poate distruge acoperişurile. Oamenii spun că şi-au făcut asigurări obligatorii pentru locuinţe, dar nu ştiu că zăpada nu este trecută la despăgubire“, adaugă un funcționar al Primăriei.
Deşi este obligatoriu să-ţi asiguri locuinţa, aceasta nu prevede despăgubiri în cazul în care a fost afectată de zăpadă.
Asigurarea obligatorie a locuinţei acoperă doar pagubele provocate de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.
Nu ar fi rău ca cineva să se autosesizeze şi să modifice Legea 260/2008, pentru a fi introduse şi stricăciunile provocate de omăt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu