miercuri, 15 februarie 2012

Elevii pot opta pentru învățământul profesional

Începând cu anul scolar 2012-2013, unitãtile de învãțãmânt profesional si tehnic acreditate din judet vor organiza clase de învãtãmânt profesional cu o duratã de 2 ani.
Se vor putea înscrie atât elevii aflati acum în clasa a IX-a la învãtãmânt liceal, indiferent de filierã, profil sau domeniu de pregãtire, dar si tineri care au absolvit clasa a IX-a fãrã a finaliza învãtãmântul profesional sau liceal si absolventi ai scolilor de arte si meserii, cu sau fãrã certificat de calificare profesionalã.
Înscrierea se poate face în perioada 7-31 mai însã dacã vor mai rãmâne locuri libere, doritorii îsi pot depune dosarele si între 11-25 iunie.
Nu în ultimul rând, pentru elevii care au de sustinut corigente dar care vor sã se înscrie la învãtãmântul profesional, va avea loc si o a treia etapã de înscriere, în intervalul 27-31 august.
Pentru ca eventualii candidati sã poatã fi atrasi spre învãtãmântul profesional, în intervalul 5-9 martie, liceele ce vor scolariza învãtãmânt profesional în anul 2012- 2013 vor desfãsura “Sãptãmâna meseriilor”.
În acest fel, elevii din clasele a IX-a vor putea fi informati în legãturã cu beneficiile acestei forme de pregãtire, precum faptul cã, la finele celor doi ani, vor obtine un certificat de calificare profesionalã, dar si cã vor putea sã-si continue studiile în clasa a XI-a învãtãmânt liceal.
Învãtãmântul profesional se va organiza numai în unitãtile ce anexeazã la propunerea privind planul de scolarizare pentru primul an de învãtãmânt profesional contracte-cadru încheiate cu operatori economici sau institutii publice pe o duratã de cel putin 2 ani.

Niciun comentariu: