marți, 7 februarie 2012

Iarna, în cădere liberă!

Confruntată cu fenomene meteorologice extreme, precum ger de crapă pietrele, urmat de ninsori abundente, comunitatea locală nu a disperat, ci s-a adaptat noilor coduri hibernale.

Autoritățile locale continuă să se concentreze pe deszăpezirea străzilor principale, deşi sunt conştiente de nemulţumirea celor care locuiesc pe drumurile secundare, unde grederul de deszăpezire nu au putut ajunge din cauza numeroaselor reprize de ninsoare, aceştia trebuie să dea dovadă de înţelegere, pentru că satul ar fi paralizat dacă nu sunt curăţate drumurile principale: Codreni, Scutari, Seliștea ori Moiseni. S-a propus chiar ca angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială să fie trimişi chiar şi acasă la persoanele singure, să se asigure că acestea beneficiază de încălzire şi sunt în grija cuiva – a rudelor sau a vecinilor.


Mileanca este aproape blocată de zăpada care a căzut în ultima perioadă. Cu greu se poate ajunge dintr-un punct în altul, iar milencenii au transformat străzile în trotuare.
Codul Portocaliu de ninsoare şi viscol care ar fi trebuit să expire miercuri dimineaţa a fost prelungit până miercuri seara, la ora 22.00.
Potrivit meteorologilor, fenomenele vizate sunt intensificări ale vântului, zăpadă spulberată şi troienită şi vizibilitate redusă.
De asemenea, meteorologii au mai emis şi un Cod Galben de ger persistent. Atenţionarea va intra în vigoare în noaptea de marţi spre miercuri la ora 2.00 şi este valabilă până pe data de 12 februarie, la ora 10.
Nu sunt probleme cu alimentele de bază, deoarece magazinele încă au stocuri importante de produse şi nu sunt probleme nici cu alimentarea cu butelii sau energie electrică.
„Rugăm populaţia să înţeleagă că prioritar este deszăpezirea principalelor artere şi a drumurilor ce fac legătura cu satele aparţinătoare, după care vom trece şi la deszăpezirea celorlalte străzi“, a mai spus primarul.
Dincolo de neplăcerile cauzate de deplasarea îngreunată din pricina zăpezii, pe șosea şoferii de microbuze dar şi faetoanele ori săniile cu puținii conductori, se arătau şi răbdători cu pietonii, şi binedispuşi.
Niciun claxon, nicio înjurătură neaoşă, nici o atitudine de neam prost nu apărea de nicăieri,toți fiind, pare-se, prinşi la rândul lor de magia albă a iernii!
Copacii poleiţi, cu crengile îngreunate de stratul de omăt şi cu tulpinile ascunse pe jumătate printre troiene transpuneau realitatea într-o lume science fiction.
Oricine ar fi făcut o simplă plimbare după ninsoarea de ieri, printre oamenii ieşiţi ca la o comandă pe străzi, ar fi fost martorul miracolului alb!

Dacă în vremuri obişnuite, mai toate feţele oamenilor sunt oarecum posomorâte, pline de griji, iarna din acest februarie, cu toate neplăcerile ei, a reuşit un miracol! A readus bucuria, dacă nu musai în suflete, măcar pe feţele celor mai mulţi dintre noi!

Niciun comentariu: