marți, 27 martie 2012

Amenzi pentru părinți

Amenzi usturătoare sunt pregătite părinţilor care îşi lasă copiii nevaccinaţi împotriva bolilor transmisibile.
Numărul familiilor care nu îşi vaccinează copiii a crescut în ultimii ani.
Semnalul este tras de către medicii de familie, care pun această situaţie şi pe seama faptului că au apărut fel de fel de informaţii din partea persoanelor neavizate, despre „pericolele” vaccinării.
Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică, atrage atenţia că vaccinarea este obligatorie, această obligativitate fiind susţinută de legislaţia în vigoare.
Deşi nu se stipulează în mod expres obligativitatea vaccinărilor, aceasta rezultă tocmai din obligativitatea supunerii, din partea oricărui cetăţean român, precum şi a oricărei alte persoane aflate pe teritoriul României, tuturor măsurilor de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile, vaccinarea fiind una dintre.
Neprezentarea părinţilor cu copiii la vaccinarea conform schemei stabilită de minister, îi poate ustura la buzunare pe aceştia.
Potrivit unei Hotărâri de Guvern din 2011, constituie contravenţie nerespectarea instrucţiunilor Ministerului Sănătăţii privind imunizările obligatorii, măsurile de luptă în focar, izolarea bolnavilor cu boli transmisibile şi eliberarea avizului epidemiologic.
Aceste contravenţii se sancţionează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 10.000 la 15.000 pentru persoanele juridice.

Niciun comentariu: