vineri, 2 martie 2012

Ion Creangă, omagiat!


Ion Creangă a fost sărbătorit ieri la clasele I-IV. Acţiunea, organizată de clasa a II,(înv. Maria Filip) s-a vrut una dedicată împlinirii a 175 de ani de la naşterea marelui povestitor român, părintele binecunoscutelor „Amintiri din copilărie”.
Repere biografice
Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveştilor şi povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”.
Fiu de ţăran, este pregătit mai întâi de dascălul din sat, după care mama sa îl încredinţează bunicului matern, David Creangă, care-l duce pe valea Bistriţei, la Broşteni, unde continuă şcoala. În 1864, Creangă intră la Şcoala preparandală vasiliană de la Trei Ierarhi, unde l-a avut profesor pe Titu Maiorescu. Peste nouă ani îl cunoaşte pe Mihai Eminescu, cu care se împrieteneşte. Între 1875 şi 1883, la îndemnul poetului, scrie cele mai importante opere ale sale.
Ion Creangă moare pe data de 31 decembrie 1889, în casa sa din cartierul Ţicău.
Amintirile din copilărie reprezintă partea cea mai personală a operei lui Creangă. Acestea i-au stabilit reputaţia de mare prozator. Într-adevăr, alcătuirea meşteşugită a frazei, scoaterea la iveală a multor provincialisme cu o putere de expresie deosebită, vivacitatea naraţiunii şi sinceritatea cu care povesteşte cele mai intime detalii ale vieţii lui de copil, toate acestea fac din opera lui Creangă una din cele mai însemnate ale literaturii române.

Niciun comentariu: