miercuri, 14 martie 2012

Rețete electronice!

Peste doar două luni, milencenii îsi vor putea lua medicamentele necesare tratării afectiunilor cronice ori acute cu retete electronice, cu cod de bare.
Acest lucru nu va schimba prea multe pentru pacientii de bună credintă, singurii care vor avea de pierdut fiind cei care fac afaceri din astfel de activităti.
Cel putin asta speră să se întâmple Casa Natională de Asigurări de Sănătate care îsi doreste ca de la 1 iunie să introducă retetele electronice.
Acestea vor fi formulare similare celor utilizate acum, singura diferentă fiind că vor avea un cod de bare ce va fi scanat de calculatoare.
Pe de altă parte, se speră că nici măcar nu vor mai fi utilizate aceste hîrtii, totul derulându-se prin intermediul programelor informatice.
Astfel, potrivit spuselor CNAS, de la 1 iunie, medicul de familie sau specialistul ar putea prescrie medicamentele pentru pacienti fie pe reteta cu cod de bare, fie direct în calculator.
Astfel, în aplicatia informatică, în dreptul numelui pacientului si al codului său numeric personal, se vor regăsi medicamentele prescrise. Bolnavul va merge apoi la orice farmacie si va prezenta buletinul, pentru ca farmacistul să-i citească codul numeric. Farmacistul îi va elibera medicamentele respective, iar bolnavul nu va mai putea să meargă la o altă farmacie să ia de două ori aceleasi tratamente.
Reteta electronică va functiona după acelasi principiu. Marele dezavantaj ar putea fi că nimeni nu va mai putea ridica retetele în numele altei persoane, decât în baza unei împuterniciri.
Retetele electronice vor fi introduse anul acesta după ce Casa Natională a constatat că de la o lună la alta cresc spectaculos consumurile de medicamente compensate si gratuite.

Niciun comentariu: