sâmbătă, 14 aprilie 2012

Sâmbăta Mare!

Sfânta Sâmbătă Mare este ultima zi dedicată pregătirii bucatelor tradiţionale de Paşti. Tot acum, trebuie să ne ocupăm de hainele pe care le vom îmbrăca în noaptea Învierii şi în ziua de Paşti. Pentru că este bine să purtăm un lucru nou cu prilejul marelui praznic, este firesc să probăm hainele noi cu care ne vom îmbrăca când mergem la slujba Învierii, pentru a-L întâmpina pe Hristos cel Înviat din morţi. În dimineaţa zilei de sâmbătă se păstrează tradiţia de a merge la biserică pentru a primi sfânta împărtăşanie. Acum, trebuie să ne spovedim şi să-i mărturisim preotului duhovnic greşelile făcute de la ultima împărtăşanie. Se spune că, atunci când credinciosul va ascunde adevărul în timpul spovedaniei, Dumnezeu va găsi o cale de îndreptare pentru acesta. După împărtăşanie se continuă postul până în ziua de Paşti. Copiii care n-au împlinit vârsta de şapte ani nu trebuie să postească. Credincioşii, indiferent de vârstă vor posti în funcţie de starea de sănătate, măcar trei ziel. Sâmbătă noaptea mergem să luăm lumină. La ora 12, preoţii ies din biserică împreună cu credincioşii, toţi cei veniţi la slujbă să ia lumină vor asculta Sfânta Evanghelie. După răspândirea luminii sfinte, slujba se continuă în biserică, până spre dimineaţă, la orele 4. La plecarea spre casă, fiecare credincios este bine să ducă în căminul său lumânarea aprinsă la Înviere. Aceasta simbolizează Lumina Învierii Domnului Hristos . În privinţa Sfântului Paşte, acesta se mănâncă după ce preotul l-a binecuvântat. Sâmbătă seara se deschid cerurile, iar sufletele rudelor decedate vin la casa unde au locuit înainte de plecarea în eternitate. Sâmbătă seara, înainte de slujba de înviere, gospodinele pregătesc coşul cu bucate, ce urmează să fie dus la biserică, pentru a fi sfinţite de preot. În coş, fiecare gospodină va pune un ştergar nou, o lumnare albă aprinsă, ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină , o ramură de busuioc, un miel figurină din aluat copt şi vin. În Sâmbăta Mare se sacrifică mielul şi în această zi se prepară bucatele tradiţionale : drobul, friptura şi borşul de miel.

Niciun comentariu: