marți, 15 mai 2012

Nou Cod Deontologic al medicilor

Medicii sînt încurajati să sesizeze erorile profesionale ale colegilor pentru a se evita situatiile dramatice. Aceasta este doar una dintre prevederile noi ce se regăsesc într-un nou Cod Deontologic al doctorilor care a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 7 mai si care va intra în vigoare peste 30 de zile de la data aparitiei.
 Noul Cod păstrează mare parte dintre vechile reguli, dar introduce si altele noi, adaptate vremurilor actuale sau normelor europene.
  Astfel, potrivit acestuia, medicii sînt încurajati să fie loiali unii altora, să păstreze secretul profesional, să nu se atace reciproc si să încerce să-si rezolve divergentele, de orice natură, între ei sau cu ajutorul organizatiilor profesionale.
 „Medicul este dator să stăruie si să-si apere independenta sa profesională, fiind interzisă orice determinare a actului medical ori a deciziei profesionale, de ratiuni de rentabilitate economică sau de ordin administrativ“, se arată în noul Cod al Colegiului Medicilor din România.
 Cu alte cuvinte, medicii ar trebui să decidă ce este mai bine pentru bolnavi si să nu îi trateze astfel încât spitalele să devină profitabile sau să-i externeze înainte de vreme tocmai pentru a nu se cheltui prea multe fonduri.
 Referitor la semnalarea erorilor profesionale, în noul cod este mentionat că medicul care observă fapte care în opinia lui constituie erori, trebuie să informeze printr-o scrisoare medicale autorul faptei.
În cazul în care medicul atentionat nu-si repară eroarea, vor fi informate organismele corpului profesional.

Niciun comentariu: