Profesorii milenceni care deţin sentinţe judecătoreşti definitive prin care li se recunoaşte dreptul de a beneficia de ajutorul financiar pentru achiziţionarea de cărţi sau CD-uri cu programe educaţionale ar putea intra în posesia sumelor ce li se cuvin, în această vară.
Într-o perioadă în care mai toate ministerele au primit suplimentări bugetare pentru plata unor drepturi de natură salarială, consfinţite în instanţe, se pare că nici Ministerul Eduaţiei nu va face excepţie.
Drept dovadă că în teritoriu au început să fie adunate date despre datoriile pe care acest minister le are faţă de cadrele didactice.
I Ș J a cerut şcolilor să prezinte cifrele (număr de beneficiari şi sume) legate de suta de euro acordată în baza Legii 315/2006. Mai precis, câţi dintre profesori au hotărâri definitive pronunţate în 2009 şi 2010.
Cadrele didactice cu statut de titular sau suplinitor calificat din învăţământul preuniversitar milencean au primit, în 2007 şi 2008, un ajutor financiar individual în valoare de 100 de euro (echivalent în lei) pentru cumpărarea de cărţi sau CD-uri cu programe educaţionale.
În 2007 şi 2008, sumele au fost achitate integral beneficiarilor de Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoșani.
În 2009, datorită primelor "rateuri" bugetare, profesorii au primit aproximativ o treime din suma cuvenită, iar în 2010 şi 2011 banii cu această destinaţie nu au mai fost prevăzuţi în legile de aprobare a bugetului de stat. Nefiind prevăzuţi, nu a existat bază legală pentru a fi achitaţi.
Fiind vorba despre un drept conferit de lege, reprezentanţii Sindicatului Înv. Preuniversitar Botoșani, mandataţi de colegii din şcoli, au acţionat în judecată Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi fiecare şcoală cu personalitate juridică în parte pentru a le obliga să achite diferenţele de ajutor financiar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu