miercuri, 25 iulie 2012

Procesiune și slujbă pentru ploaie!



Zeci de credincioşi s-au adunat la ora 7,00 la Biserică pentru a participa la o slujbă specială pentru ploaie. Credincioşii au plecat în procesiune spre izvorul de la Podu Morii, iar pe traseu au intonat cântări religioase. Slujba specială a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu părintele paroh Constantin Bogdan Bejenariu.
Acolo unde omul nu poate sa ajute, speranta este in Dumnezeu!
 Deznadajduiti de parjolul care le arde ogoarele si le ucide animalele, sătenii nostri se intorc, asa cum faceau in vechime, la rugaciuni!
Rugaciunile acestea speciale le gasim in cartile de cult (in "Molitfelnic", de exemplu), care trebuie citite de preoti.
 In ele gasim cuvinte de mare intelepciune si datatoare de buna speranta.
 Iata cateva pasaje:
 "Pentru ca sa nu pomeneasca faradelegile si nedreptatile poporului si sa-si intoarca de la noi toata mania care cu dreptate este pornita asupra noastra, sa nu ne omoare pe noi cu foametea si cu setea, Domnului sa ne rugam!
 Pentru buna intocmire a vazduhului, pentru ca ploi de buna trebuinta si rodire sa trimita pamantului poporului sau, pentru ca mania sa sa nu piarda pe poporul sau si dobitoacele si sa porunceasca norilor sa ploua, ca sa rodeasca pamantul.
Pentru ca sa porunceasca pamantului sa rasara roade de veselie si hrana a poporului sau, verdeata spre folosul oamenilor si iarba dobitoacelor.
 Pentru ca sa caute cu milostivire spre rugaciunea, plangerea, suspinarea, rugaciunile cele de umilinta ale batranilor, ale tinerilor, ale pruncilor si ale intregului popor, ca sa nu ne piarda cu foamete, pentru pacatele noastre, si sa crute de moarte sufletele noastre.
 Sa ne hraneasca pe noi, la vreme de foamete, Domnului sa ne rugam.
 Pentru ca rugaciunile noastre sa fie bine primite si precum pe Ilie oarecand, asa sa ne auda si pe noi, sa ne miluiasca cu ploi de buna trebuinta, Domnului sa ne rugam.
 Cela ce ridici norii de la marginile pamantului si fulgerele de ploaie le-ai facut, porunceste acelora sa sloboada ploi linistite si roua aducatoare de roada pe pamant.
Cu lacrimi ne rugam tie, ca unui bun si iubitor de oameni ce esti, auzi-ne degraba si ne miluieste.
 Cel ce chemi apa marii si o versi peste fata intregului pamant, trimite binecuvantarea Ta peste noi, care ne rugam Tie, Doamne miluieste!"
"Speram ca rugaciunile noastre vor avea efect si in cateva zile va ploua. Daca nu, va fi jale", a spus o mileceancă.
  "Procesiunea s-a facut pentru a aduce ploaia la buna vreme. Era nevoie de o astfel de procesiune pentru a se milostivi Dumnezeu si Maica Domnului si pentru a-si arata fata spre cei necajiti. Vremurile sunt grele! Cand oamenii vor fi mai buni si mai drepti, vremurile se vor schimba si vor fi iar anotimpuri normale", a declarat unul din preotii care au participat la slujbă.

Niciun comentariu: