miercuri, 11 iulie 2012

Secetă devastatoare!

Căldurile toride abătute de ceva vreme asupra judetului au provocat deja pagube importante agriculturii. Sătenii se uită cu jale cum le crapă pământurile si le mor animalele de sete si se gândesc cu groază că la toamnă nu vor avea ce băga în hambare, fiind nevoiti să cumpere pe bani grei mâncare adusă din import.
 De mai bine de două luni în comună nu au mai căzut ploi serioase cantitativ, iar pământul efectiv strigă după apă.
Specialistii în Agricultură sustin că deocamdată lucrurile stau prost, dar nu catastrofal, iar niste ploi însemnate ne-ar ajuta să mai salvăm ce se mai poate.
Dacă însă lucrurile vor continua asa si seceta se va prelungi, se poate vorbi de o situatie foarte gravă. De altfel, deja se prefigurează că vom avea o toamnă scumpă, în sensul că pretul legumelor va creste categoric din cauza cantitătilor foarte mici ce se vor produce.
Nici cu porumbul nu vom sta prea bine ceea ce implicit va avea efecte negative asupra zootehniei si toate acestea vor repercuta în preturile din galantar ale produselor din carne.
 O statistică făcută de specialistii Directiei Agricole  referitoare la suprafetele afectate de secetă arată clar că lucrurile nu sunt deloc roz.
 Astfel, ultimele cifre, actualizate, arată că în județ 25.335 de hectare de terenuri agricole sunt afectate de secetă, dintre care putin peste 10.500 sunt asigurate.
 Asta arată că fermierii nu vor pierde banii în totalitate, ci îsi vor recupera măcar o parte din pagube. Suprafata afectată reprezintă 35% din cea totală a judetului, dar sansele ca această problemă să se extindă cresc de la o zi la alta, Directia Agricolă actualizînd zi de zi aceste suprafete.
  Mai prost este că majoritatea acestor pământuri se regăsesc în gospodăriile oamenilor si nu sunt asigurate, existând astfel pagube importante.
 Nici celelalte culturi nu au scăpat de ravagiile uscăciunii, peste 5.000 de hectare de grâu fiind de asemenea compromise din această cauză. Si terenurile cultivate cu furaje pentru hrana animalelor au avut de suferit, aproape 2.000 de hectare de terenuri fiind afectate de lipsa apei.
Din fericire, se poate spune că grâul a scăpat oarecum de secetă, având productii destul de bune anul acesta pe suprafetele deja recoltate.
Nu doar animalele au probleme cu apa ci si oamenii, în special în localitătile Codreni și Scutari. Acolo fântânile au secat cu duiumul, locuitorii fiind astfel nevoiti să-si care apa de zi cu zi de la distante foarte mari. Acest lucru a fost cauzat de scăderea cantitătii de apă din sol ceea ce a redus dimensiunea pânzei freatice.
Localnicii adesea se adună în aceste zile sub streasina bisericii sau pe câmpuri pentru a-L ruga pe Dumnezeu să reverse asupra pământului uscat si ars, o binecuvântată ploaie.
Întrucât de câteva săptămâni nu a mai căzut nici un strop de ploaie, credinciosii au solicitat slujitorilor altarelor să oficieze rugăciuni pentru ploaie.
Slujitorii sfintelor altare oficiază, în prezenta crestinilor ortodocsi, Sfânta Liturghie sau Taina Sfântului Maslu, după care se citesc rugăciuni speciale pentru ploaie.
 Nu este nici o circulară primită în acest sens, fiecare preot, în parohia lui, face aceste rugăciuni si slujbe pentru aducerea ploii.
 În unele locuri se fac si pelerinaje cu icoanele făcătoare de minuni.

Niciun comentariu: