miercuri, 22 august 2012

Asigurări de sănătate și pentru rude!

Noua Lege a sãnãtãții ar putea aduce o nouã taxã, de 38 de lei, pe care fiecare român care câstigã peste 1.400 de lei, sumã pe care ar putea sã o plãteascã pentru rudele care nu au asigurare medicalã. Potrivit noului proiect de Lege, rudele de gradul întâi (adicã fiii sau fiicele majore, soțul, soția sau pãrinții) care nu au un loc de muncã vor fi asigurate medical.
 Astfel, într-o familie formatã din soț, soție si doi copii majori, în care doar soțul are un serviciu, dacã salariul sãu este mai mic de 1.400 de lei, asigurãrile medicale pentru ceilalți trei membri ai familiei vor fi plãtite de stat.
Dacã venitul depãșețșe aceasta sumã, el va achita în fiecare lunã câte 38 de lei pentru soțe si pentru cei doi copii ai sãi.
 În cazul în care douã persoane au în întreținere un pãrinte  fãrã loc de muncã, noua taxã va fi plãtitã de cel care are venitul mai mare.
 Copiii minori vor fi în continuare asigurati de stat, la fel si persoanele cu dizabilitãt i sau pãrintii care sunt în concediu de crestere a copilului.
 Potrivit estimã rilor, aproximativ o jumatate de milion de români ar trebui sã achite aceastã taxã. Desi propunerea a stârnit deja controverse, existã si sustinãtori ai acesteia, în special în rândul celor care lucreazã în domeniul sãnãtãtii.
 Acestia spun cã numãrul celor care contribuie la asigurãrile sociale de sãnãtate este de la un an  la altul  tot mai  mic iar mãrirea cotei de participare este binevenitã, dar numai dacã acesti bani se vor regãsi în asistența  medicală.

Niciun comentariu: