vineri, 17 august 2012

Fără canalizare și apă curentă

Deşi mai sunt doar trei săptămâni până când clopoţelul va suna, sute de elevi milenceni vor începe noul an şcolar în şcoli lipsite de canalizare şi apă curentă, neigienizate ori pline de igrasie!
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, 176 de unităţi botoșănene de învăţământ nu au primit şi nici nu prea au şanse să primească autorizaţii sanitare.
 Pe de altă parte, 212 de şcoli sunt autorizate după ce inspectorii sanitari au concluzionat că îndeplinesc condiţiile de igienă, iar alte 40 sunt în curs de autorizare.
 "Dintre cauzele majore de neautorizare enumerăm: şcolile nu au sursă de apă potabilă sau nu sunt racordate la sursa de apă curentă, grupurile sanitare sunt necorespunzătoare, neracordate la reţea de apă şi canalizare, fără încălzire, necompartimentate, neigienizate. Nu au primit autorizaţie nici clădirile vechi, degradate. În această perioadă unităţile de învăţământ pot depune documentaţii în vederea eliberării autorizaţiilor sanitare de funcţionare pentru anul şcolar 2012-2013", a precizat purtătorul de cuvânt al DSP.
În mod normal, fiecare şcoală ar trebui să aibă un plan de igienizare pe perioada verii, care să fie aprobat şi finanţat din timp - din fonduri proprii sau din cele alocate în acest scop de la consiliile locale.
 Cele mai multe probleme au fost întâlnite în cazul grădiniţelor şi şcolilor generale din mediul rural. Sunt directori care, pe ultima sută de metri, fac demersuri pentru a intra în posesia autorizaţiei sanitare definitive, iar pentru ca acest lucru să se întâmple ei trebuie să asigure în cel mai scurt timp funcţionarea normală a instalaţiilor de apă şi canalizare, a grupurilor sanitare, precum şi curăţenia în unităţile de învăţământ, inclusiv a spaţiilor de joacă din jurul unităţilor.
Inspectorii DSP care au în sarcină verificarea tuturor unităţilor din judeţ din punctul de vedere al respectării condiţiilor de igienă vor avea o situaţie şi mai clară despre starea şcolilor cu două sau trei zile înainte de începerea activităţilor şcolare.
În mod normal, directorii de şcoli sunt cei care trebuie să depună la DSP un dosar care să conţină o declaraţie pe proprie răspundere prin care solicită autorizaţia sanitară.
Doar în aceste condiţii DSP poate iniţia acţiunea de verificare.
Acolo unde sunt probleme, de cele mai multe ori directorii se abţin a solicita autorizaţie de unde şi rezultă că multe dintre şcolile din judeţ nu îndeplinesc minimele condiţii sanitare.

Niciun comentariu: