vineri, 10 august 2012

Ori obligatorie ori facultativă!

Milencenii care nu şi-au asigurat încă locuinţele, de la 1 septembrie vor putea să aleagă între poliţa obligatorie şi cea facultativă, singura condiţie fiind ca asigurarea facultativă să aibă o sumă mai mare decât cea obligatorie şi să acopere şi cele trei riscuri incluse în poliţa obligatorie.
 Recent, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a aprobat modificarea legislaţiei secundare privind asigurarea obligatorie a locuinţelor şi forţează practic societăţile de asigurări care nu sunt membre ale PAID să emită poliţe de locuinţe doar pentru sume asigurate mai mari de 10.000 sau 20.000 de euro, sumele maxime acoperite prin poliţele obligatorii.
 Potrivit modificărilor: "Toate societăţile de asigurare autorizate să subscrie riscuri de catastrofă naturală vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro. Pentru riscurile şi sumele asigurate obligatoriu, prevăzute în Legea nr. 260/2008, societăţile de asigurare, vor putea încheia doar poliţe de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale - PAD. Asigurarea obligatorie a locuinţelor este emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) şi poate fi vândută doar prin intermediul celor 12 societăţi de asigurare, acţionari ai PAID".
 Asigurătorii  spun că aceste modificări sunt benefice pentru asiguraţi pentru că nu vor mai fi obligaţi să încheie două poliţe pentru asigurarea locuinţelor, în cazul în care vor ca asigurările să acopere şi alte daune în afara celor incluse de poliţa obligatorie: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren.
De altfel, piaţa asigurărilor obligatorii a înregistrat o scădere în ultima perioadă, când proprietarii au văzut că nu sunt sancţionaţi dacă nu încheie poliţa obligatorie
 În acest context, cetăţenii s-au îndreptat spre asigurările de locuinţe facultative care acoperă mai multe daune pentru mai multe bunuri, iar preţurile rivalizează cu cele ale poliţelor obligatorii.

Niciun comentariu: