marți, 30 octombrie 2012

Vine Hallowen-ul!

Mâine, octombrie se isprăveşte cu Halloween, sărbătoarea cu bostani scobiţi, din care se scot seminţele, se prăjesc şi se mănâncă pe stadion, la meci, sau în lojă la teatru când se va redeschide instituţia.
 Bostanii sunt crestaţi cu ochi, nas şi gură, iar în ei se montează lumânări aprinse, pentru a speria trecătorii... Istoric vorbind, e noaptea când sufletele morţilor care nu şi-au găsit odihna ies din morminte şi bântuie, în căutarea unui om primitor, în care să locuiască un an întreg.
 În aceeaşi noapte, copii costumaţi în drăcuşori, spiriduşi, vrăjitoare etc. bat la uşile oamenilor, cerând dulciuri cu întrebarea "Ne daţi ori nu ne daţi?", antrenându-se, astfel, pentru Sărbători.
 Sărbătoarea Groazei e o sărbătoare oarecum de import - deşi datina aia cu bostanii scurmaţi pe dinăuntru e destul de veche pe la noi.
 Asta, chit că strămoşii noştri daci, romani sau costoboci scobeau bostanii doar ca să le scoată seminţele şi să le utilizeze în acelaşi nobil scop în care le folosesc şi urmaşii urmaşilor lor
. Poate că or fi avut şi bere pe timpurile alea, poate că şi meciuri la televizor, da' nu putem să băgăm mâna-n foc. În perioada de început a felinarelor din bostan, fiecare strămoş făcea tăieturile după cum îi tuna, după cum îl tăia capul: făcea în formă de integrală, de radical, de model planetar al atomului, de fisiune nucleară sau de ce mai avea el prin gospodărie!
 La un moment dat, după o ceartă între colegii de gintă, hoardă sau asociaţie, un strămoş a încercat să-şi scobească bostanul într-un mod mai ironic, încât să semene cu vecinul său care îi furase, în ajun, o strachină de mei, dar să-l şi puna pe respectivul într-o lumină (o luminiţă, dacă stăm şi ne gândim că, la vremea aia, erau doar nişte feştiluţe care mai mult fum scoteau!) nefavorabilă.
 Nu ştim cât a fost de reuşit prototipul, dar bănuim că ideea a prins bine de tot şi că s-a dezvoltat şi mai bine, astfel încât fiecare dintre străbunii noştri a încercat să-şi caricaturizeze duşmanii într-un mod cât mai hidos, pe bază de bostani.
 Aşa s-a ajuns la imaginea de azi a dovlecilor scobiţi de Halloween - una defel idilică.
 Ne oprim aici, pentru că, desigur, ştiţi o mulţime despre Halloween.
 Sunt zeci de filme, sute de evenimente tematice şi mii de produse pe tema asta. E suficient, de exemplu, să faceţi o plimbare prin supermarket.
 Peste tot veţi găsi produse pe care oameni iscusiţi au lipit un bostan, o vrăjitoare, un strigoi, o fantomă, un schelet, un păianjen cu privire fioroasă, un copârşeu, o colivă cu bombonele, orice care se vinde-n perioada asta ca stafia caldă.

Niciun comentariu: