marți, 30 octombrie 2012

Școli fără clasa I

Introducerea clasei pregătitoare obligatorii în ciclul primar a stârnit controverse în rândul oficialilor Ministerului Educației, foști și actuali, a dascălilor și părinților privind oportunitatea prezenței acestei clase în anul școlar 2012-2013 și a provocat modificări în structura claselor.
 Această modificare vine din faptul că părinții au avut de ales între a-și înscrie copilul la clasa pregătitoare sau a-i înscrie în clasa întâi. Fără a putea interveni în decizia prinților, școlile s-au trezit peste noapte fără clasa I. Un exemplu în acest sens sunt școlile din comuna noastră.
Școala Codreni, unitate școlară gimnazială, nu va avea anul viitor  elevi de clasa I.
 Învățământul primar se desfășoară în regim de simultan, adică două clase într-una, cu un singur învățător.
 Clasa pregătitoare învață împreună cu clasa a III-a, iar clasa a II-a cu clasa a IV-a.
. Nici la Școala Scutari nu va există clasa I. Doi învățători predau în regim de simultan. Una dintre acestea are clasele pregătitoare și a-I cu a III-a, cealaltă clasele a II-a și a IV-a. Școala din Seliștea, cîte o singură clasă în care se pregătesc laolaltă copiii de la clasa pregătitoare și elevi ai claselor a-I-a, a II-a, a III-a și a IV-a.În Școala Mileanca, numărul de copii a permis formarea clasei I și a clasei pregătitoare.
 Părinții care nu au optat pentru clasa I,  s-au gîndit că cei mici nu sunt pregătiți să aibă responsabilități. Experiența  arată că unii dintre părinții sau adulții în grija cărora se află copiii nu conștientizează sprijinul pe care trebuie să-l aducă propriului copil, mai ales în primii ani de școlaritate .

Niciun comentariu: