
Cardul național de sănătate are inscripționat pe față numele și prenumele asiguratului, un cod unic de identificare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, numărul cardului și data expirării. Valabilitatea cardurilor de sănătate e de cinci ani.
După ce primim cardul de sănătate, e obligatoriu ca de fiecare dată când mergem la un medic din sistemul public de sănătate să prezentăm cardul. În caz contrar, nu putem primi servicii medicale plătite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cu excepția urgențelor medico-chirurgicale, bolilor cu potențial endemo-epidemic și a celor prevăzute în Programul național de imunizări, monitorizării evoluției sarcinii și a lăuzei, serviciilor de planificare familială, adică tot ce este cuprins în pachetul minimal de servicii medicale, stabilit prin Contractul-Cadru. CNAS ne recomandă să avem permanent la noi cardul național de sănătate, recomandare justificată mai ales pentru cazuri de urgență medicală.
Cine eliberează cardul Pacienții vor primi cardul de sănătate de la medicul lor de familie.
Legislația prevede că fiecare medic de familie să preia de la Casa județeană de asigurări de sănătate, când va fi programat, lotul de carduri aferent listei sale de asigurați și să-l distribuie pacienților, pe parcursul a trei luni.
După această perioadă, cardurile sunt aduse la Casa județeană de asigurări de sănătate, unde sunt păstrate până când asigurații le vor solicita.
Cod personal
Îndată ce vei primi cardul de sănătate de la medicul de familie trebuie să personalizezi pinul de acces format din patru cifre. Acest cod ți se va cere de fiecare dată când vei solicita și primi servicii medicale.
Ce date medicale pot fi înscrise pe cardul tău de sănătate?
Doar medicul de familie are dreptul și poate să inscripționeze cipul de pe card cu date medicale despre pacient. Aceste date vizează grupa sanguină și Rh-ul, bolile cu risc vital și cele cronice de dar și dacă ești de acord să devii donator de organe.
Medicul va inscripționa toate sau o parte din aceste date, doar în urma exprimării explicite, în scris a acordului pacientului sau, după caz, al aparținătorului legal sau al împuternicitului legal. Iată la ce întrebări trebuie să răspundem când primim cardul de sănătate: Vă rugăm să vă exprimați acordul sau dezacordul inscripționării datelor medicale prin bifarea casetelor corespunzătoare de mai jos:
• Grupa sanguină și Rh-ul DA □ NU □
• Bolile cu risc vital de care suferiți DA □ NU □
• Bolile cronice de care suferiți DA □ NU □
• Sunteți sau doriți să deveniți donator de organe ? DA □ NU □
Semnătura posesorului de card
Semnătura și parafa medicului de familie
Data ....../ ...../.....
De asemenea, poți solicita medicului de familie să inscripționeze pe cipul cardului tău de sănătate datele de contact a două persoane care pot furniza informații despre starea ta de sănătate, despre bolile de care suferi, medicația pe care o iei, și așa mai departe.
Concret, informațiile care pot fi inscripționate pe card despre cele două persoane sunt numele, prenumele lor și numerele lor de telefon.
Aceste informații pot face diferența în caz de urgență medicală.
Din aceleași rațiuni medicale, pe cipul cardului vor mai fi inscripționate și numele și prenumele medicului de familie și un număr de telefon de contact al acestuia. Mai trebuie să știți că vă veți da acordul pentru inscripționarea datelor antemenționate doar după ce ați fost informat corect și accesibil de medic în ceea ce privește diagnosticele, datele medicale sau alte date care doriți să fie înscrise pe cipul cardului.
E dreptul pacientului să refuze ca toate aceste date sau o parte din ele să fie inscripționate pe cardul de sănătate. Dar trebuie să știți că în situațiile de urgențe medico-chirurgicale, lipsa inscripționării pe card a unor date medicale vitale vă poate periclita viața.
Odată exprimat în scris acordul privind inscripționarea informațiilor pe card, aceste date vor putea fi actualizate de către medicul de familie, la fiecare vizită.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu