miercuri, 3 aprilie 2013

Postul Paștelui se ține cu cheltuială!

Postul Paştelui scoate sume importante din buzunarele credincioşilor, iar în aceste condiţii produsele de post sunt un lux pentru milencenii cu venituri mici.
 În afara produselor alimentare de post care se găsesc în magazine şi pe care mulţi cetăţeni le evită din cauza E-urilor pe care le conţin, legumele şi fructele sunt foarte scumpe în această perioadă.
 Comercianţii duc dorul vânzărilor din vara şi toamna anului trecut, când milencenii îşi permiteau să cumpere fructe şi legume cu kilogramele, însă spun că nu pot scădea preţurile din cauză că majoritatea produselor provin din import.
 Legumele şi fructele au ajuns să fie mai scumpe decât carnea, iar acest lucru a deteminat mulţi credincioşi să ţină post doar în prima şi ultima săptămână.
 Afectaţi de preţurile foarte mari sunt şi ceilalţi cetăţeni, care chiar dacă nu postesc ar dori să consume fructe şi legume.
 Judeţul Botoșani este unul dintre cele mai scumpe din ţară, când vine vorba de mâncare.
 În piețe, fasolea boabe, atât de căutată de gospodine în această perioadă, este vândută cu preţuri între 7 lei şi 10 lei, în funcţie de mărimea şi calitatea acesteia.
Un kilogram de roşii costă între 8 şi 9 lei, unul de roşii cherry - 13 lei, un kilogram de castraveţi - 10 lei, unul de cartofi - 2 lei, salata costă 3 lei, kilogramul de ridichi - 10 lei, în timp ce un kilogram de ardei ajunge la 12 lei.
 În ceea ce priveşte fructele, strugurii negri importaţi din Republica Moldova costă 8 lei kilogramul, un kilogram de mere ajunge la 3 lei, perele - 7 lei kilogramul, mai ieftine fiind portocalele şi bananele care sunt vândute cu 4, respectiv 5 lei pe kilogram.
 Comisarii de la protecția consumatorilor îi sfătuiesc pe milenceni să acorde o importanţă deosebită produselor pe care le cumpără, dar şi locului în care sunt depozitate.
 Lor li se recomandă să refuze produsele pentru care au îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare, să refuze, de asemenea, produsele preambalate care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită.
 Consumatorii trebuie să ve-rifice denumirea produselor şi preţurile de vânzare cu amănuntul ale acestora, exprimate în lei pe kilogram şi lei pe bucată, pentru a putea lua cea mai bună decizie la cumpărarea produselor.