luni, 22 iulie 2013

Programul ” Renta viageră”

Rentierii agricoli din judeţul Botosani sunt aşteptaţi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judeţean Botoşani la viza anuală pentru anul 2012, pentru a putea primi banii care li se cuvin. Termenul de vizare a carnetului de rentier agricol expiră la 31 august 2013.
 Programul de rentă viageră agricolă a fost iniţiat în anul 2005, fiind o formă de încurajare a arendării şi vânzării terenurilor agricole pentru proprietarii de terenuri care, la vremea respectivă, aveau vârsta împlinită de 62 de ani.
 Programul a durat până în 2010.
Vârstnicii care s-au înscris la vremea respectivă în program beneficiază şi în prezent de o sumă echivalentă a 100 de euro anual la hectar, pe toată perioada vieţii, pentru fiecare hectar de teren agricol extravilan înstrăinat, respectiv de 50 de euro anual pentru fiecare hectar de teren agricol intravilan arendat.
 În programul “Renta viageră” s-au putut înscrie, până la finalul anului 2009 toţi botoşănenii care îndeplineau condiţiile necesare programului.
 Conform legislaţiei în vigoare, pentru vizarea carnetului, rentierul agricol trebuie să se prezinte personal sau prin mandatar la sediul APIA din municipiul Botoşani, în baza unei procuri autentice, cu următoarele documente:
 carnetul de rentier agricol, actul de identitate în original şi dovada unui cont bancar, aceasta din urmă fiind opţională.
 Renta viageră agricolă este personală, netransmisibilă şi încetează la data decesului rentierului agricol.
 Plata rentei viagere se face în lei, prin raportare la cursul mediu de schimb calculat de Banca Naţională Română.

Niciun comentariu: