miercuri, 3 iulie 2013

S-au majorat!

Sumele acordate ca venit minim garantat de la care se pleacă în calcularea ajutoarelor sociale sunt, începând cu această lună, următoarele: 136 lei pentru persoana singură, 244 lei pentru familia formată din două persoane, 342 lei pentru familia cu trei membri, 423 lei pentru familia formată din patru persoane, 505 lei pentru familia cu cinci membri şi câte 35 de lei în plus pentru fiecare persoană care depăşeşte numărul de cinci.
 Până la 1 iulie, nivelul lunar al venitului minim garantat era de: 225 lei pentru familiile formate din două persoane; 313 lei pentru familiile formate din trei persoane; 390 lei pentru familiile formate din patru persoane; 462 lei pentru familiile formate din cinci persoane; câte 31 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.
 În situaţia persoanelor singure, nivelul lunar al venitului minim garantat era de 125 lei.
 În ceea ce priveşte alocaţia pentru susţinerea familiei, aceasta este, începând cu această lună, pentru familiile cu doi părinţi, astfel: dacă aceştia au venituri de până la 200 lei inclusiv, vor primi: 40 lei pentru un copil, 80 lei pentru doi copii, 120 lei pentru trei copii, 160 lei pentru patru sau mai mulţi copii.
 Dacă familiile au venituri cuprinse între 200 şi 530 lei inclusiv, vor primi: 33 lei pentru un copil, 66 lei pentru doi copii, 99 lei pentru trei copii şi 132 lei pentru patru sau mai mulţi copii.
 În cazul familiilor monoparentale care au venituri de până la 200 lei inclusiv, alocaţia pentru susţinerea fa-miliei este de: 65 de lei pentru un copil, 130 lei pentru doi copii, 195 lei pentru trei copii şi 260 lei pentru patru sau mai mulţi copii.
Familiile monoparentale cu venituri cuprinse între 200 şi 530 lei vor beneficia de alocaţie de susţinere în cuantum de: 60 lei pentru un copil, 120 lei pentru doi copii, 180 lei pentru trei copii şi 240 lei pentru patru sau mai mulţi copii.
 Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
Potrivit legii, familiile şi persoanele singure cu venituri nete lunare până la nivelul venitului minim garantat beneficiază de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, în cazul în care cel puţin un membru al familiei face dovada că lucrează pe bază de contract individual de muncă, are statut de funcţionar public sau prestează o activitate, realizând venituri cu caracter salarial.
 Venitul minim garantat reprezintă o formă de asistenţă socială şi se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar.
 Pentru obţinerea acestuia, solicitantul trebuie să depună la primăria de domiciliu o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere, însoţite de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile membrilor acesteia.
În declaraţia pe propria răspundere trebuie menţionată existenţa oricăror alte venituri decât cele care pot fi dovedite cu acte.
 Primarul dispune efectuarea anchetei sociale în termen de 15 zile lucrătoare de la data înre-gistrării cererii. În maxim zece zile lucrătoare de la efectuarea anchetei sociale, primarul are obligaţia să emită dispoziţia de acordare sau de respingere a cererii privind ajutorul social.
 Dreptul la ajutorul social se acordă începând cu luna următoare înregistrării cererii.
 Beneficiarul ajutorului social are obligaţia să comunice primarului orice modificare cu privire la domiciliu, venituri şi la numărul membrilor familiei, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea. Persoanele apte de muncă pentru care se acordă ajutorul social au obligaţia să dovedească cu acte, din trei în trei luni, că sunt în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM)  pentru încadrare în muncă şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de Agenţie.
 Pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără depăşirea regimului normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.
Nerespectarea obligaţiilor amintite duce la suspendarea plăţii ajutorului social.
 Acordarea acestuia poate înceta total în cazul în care beneficiarii nu mai îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege. De asemenea, rămân fără ajutor şi cei a căror plată a fost suspendată şi în termen de trei luni de la suspendare nu au mai fost aduse dovezi că sunt în evidenţa AJOFM, pentru încadrare în muncă şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de Agenţie.

Niciun comentariu: