vineri, 13 septembrie 2013

Analizele... costă!

De săptămâna viitoare copiii merg la grădiniţă.
 Pentru a putea fi înscrişi au nevoie de avizul epidemiologic şi de câteva analize, care pe părinţi îi costă aproape o sută de lei în funcţie de pretenţiile grădiniţei la care sunt înscrişi prichindeii.
 Cele mai frecvente analize cerute la intrarea în colectivitate sunt exudatul faringian, exudatul nazal şi examenul coproparazitologic, iar în unele grădiniţe se cere şi examenul de urină.
Medicii spun că percep taxe deoarece aceste servicii nu sunt decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate.
 Există tarife minimale pentru documentele pe care medicul de fa-milie le emite la cerere, respectiv 20 de lei pentru adeverinţa medicală şi 15 lei pentru avizul epidemiologic.
 Avizul epidemiologic cuprinde rezultatele la secreţia faringiană şi examenul coproparazitologic, dar trebuie să subliniez faptul că unele grădiniţe cer setul de analize, altele nu, aşa încât noi fie eliberăm doar adeverinţa de sănătate din care reiese că solicitantul este clinic sănătos, fie mergem mai departe cu investigaţiile. Documentele eliberate gratuit sunt reţeta şi scutirea medicală, iar în caz de boală biletul de trimitere. Nu are importanţă dacă părinţii sunt sau nu asiguraţi.
 Documentele medicale la cerere, cum ar fi aviz tabără, aviz concursuri etc., sunt taxabile la tarifele afişate ale fiecărui cabinet.
Analizele gratuite se pot recomanda în caz de boală, pentru stabilirea, confirmarea sau susţinerea unui diagnostic sau în cadrul examenului de bilanţ anual, la care ar trebui să se prezinte fiecare om în luna sa de naştere.
O fi legală şi morală această practică? Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate spun că nu, şi că documentele pentru înscrierea la şcoală trebuie eliberate gratuit.
 În normele contractului cadru documentele eliberate pentru copii solicitate la intrarea în colectivitate trebuie să fie gratuit pentru că sunt încadrate la activităţi de suport, după caz, prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază.
 Considerăm că aceste activităţi nu trebuie taxate.
 Eliberarea documentelor medicale pentru copii se face gratuit de către medicii de familie, în conformitate cu prevederile legale ale contractului-cadru şi normelor de aplicare a acestuia, chiar dacă părinţii nu sunt asiguraţi.
 Copiii până la 18 ani beneficiază în mod gratuit de aceste documente.
Şi tinerii cu vârste între 18 ani şi 26 de ani, care sunt elevi sau absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi nu rea-lizează venituri din muncă, au dreptul la aceste ana-lize gratuite“, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
La înscrierea copiilor în colectivităţi, părinţii trebuie să prezinte un aviz epidemiologic eliberat de medicul de familie, abia după ce a fost efectuat un set de analize medicale, mai exact un exudat nazal, exudat faringian, examen coprocultură şi examen coproparazitologic.
Pentru că analizele sunt considerate investigaţii me-dicale la cerere, acestea trebuie plătite, susţin medicii. În funcţie de laboratorul ales de părinţi, un set complet de analize poate costa între 50 şi 100 de lei.

Niciun comentariu: