miercuri, 25 septembrie 2013

Pentru angajare

Cei mai mulţi dintre angajatori cer experienţă în domeniul în care este oferta de muncă. Dacă nu au lucrat în timpul studiilor sau nu au participat la niciun intership în cadrul unei companii, tinerii riscă să nu fie selectați, deşi au studiile necesare, fiind preferată o persoană cu experienţă în domeniu.                                      Pentru unele domenii, care necesită un grad ridicat de specializare tehnică, cum este cazul inginerilor, al programatorilor sau în chimie, sunt căutaţi candidaţii care au absolvit studii de specialitate. În vânzări, însă, reprezintă un avantaj să mai fi lucrat pe un post asemănător şi să fi adus un profit considerabil companiei.    Și în cazul studiilor intervin, uneori, probleme. Unii angajatori sunt atenţi la tipul facultăţii finalizate, respectiv una de stat sau una particulară – bineînţeles, având o preferinţă pentru cei care finalizează o facultate de stat, cele particulare nefiind la fel de cunoscute sau chiar, unele, acreditate.
Cerinţe specifice fiecărui loc de muncă
Proaspeţii absolvenţi au şanse mai mari să fie angajaţi pe funcții de execuție și rareori pentru o funcţie de conducere. Pentru poziţii mai înalte, în general, sunt aleşi cei care au mai ocupat o poziţie similară o perioadă mai lungă de timp şi au avut rezultate notabile.                                                                                    Firmele mari caută candidaţi implicaţi şi în activităţi extracuriculare. Programele de internship sau proiectele de voluntariat sunt foarte utile pentru candidaţii tineri, studenţi sau proaspeţi absolvenţi şi sunt foarte apreciate de către viitorii angajatori.
Avantajele firmei la angajare absolvenți
Un avantaj al angajării persoanelor cu experienţă este acela că nu mai trebuie instruite.
Compania nu mai trebuie să investească timp şi bani pentru a-l învăţa pe proaspătul angajat ce trebuie să facă la respectivul loc de muncă.
 Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ  au mai multe facilități.
 Sunt scutiţi pe o perioadă de 12 luni de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi. 
Tot 12 luni primesc lunar, pentru fiecare absolvent, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii, o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal, şi o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.
 În prezent, valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 lei.

Niciun comentariu: