miercuri, 13 noiembrie 2013

Gras, frumos și bolnav!

„Gras si frumos“ era zicala preferată acum cîteva zeci de ani în urmă, mai ales cu referire la copii.
Din păcate, vremurile actuale demonstrează că tot mai multi copii, dar si adulti sunt grasi, fără a fi si frumosi, ba dimpotrivă.
 Dacă în urmă cu 20 de ani un copil gras era o raritate, acum curtile scolilor sunt pline de dolofani, care ajung bătaia de joc a colegilor mai trasi prin inel, iar adultii cu obezitate umplu cabinetele cardiologilor si pe cele ale medicilor diabetologi.
 Statisticile arată că și în Mileanca lucrurile nu stau extrem de rău, dar fenomenul este în expansiune.
 Potrivit datelor oficiale, în judet existau la jumătatea anului 5.874 de persoane diagnosticate cu obezitate sau obezitate morbidă.
 Din nefericire, aproape 1.500 de persoane au fost diagnosticate cu aceste afectiuni numai în 2013, adică o crestere spectaculoasă comparativ cu anul trecut.
Medicii monitorizează atât noii intrati în categoria obezilor, dar si pe cei care au reusit să scape de kilogramele în plus si astfel să revină la statutul de persoană normală ponderal.
 Din păcate, anul acesta doar 134 de persoane au reusit să slăbească semnificativ, iesind astfel din monitorizarea medicală si reducându-si riscurile de îmbolnăvire.
 Majoritatea celor care suferă de grăsime în exces sînt din mediul urban, doctorii considerînd că la acest lucru contribuie alimentele prea procesate si sedentarismul.
Obezitatea nu este doar o problemă estetică, ci mai ales una medicală.
 Această tulburare de nutritie ce duce la multe kilograme în plus favorizează aparitia multor afectiuni cronice grave sau chiar mortale.
 Astfel, majoritatea supraponderalilor suferă de boli de inimă, de diabet, ateroscleroză si de apnee, adică se sufocă pe timpul noptii.
 În plus, multe forme de cancer sunt puse pe seama grăsimii.
Bolile coloanei vertebrale dar si ale articulatiilor sînt de asemenea cauzate de excesul de kilograme, toate ducând la costuri foarte mari pentru tratarea unui astfel de pacient cu boli multiple.
 DSP nu are încă date statistice referitoare la copiii obezi, dar pediatrii declară categoric că numărul acestora este în crestere, ceea ce devine îngrijorător.

Niciun comentariu: