marți, 12 noiembrie 2013

Taloane de transport

Statul le oferă pensionarilor ocazia să călătorească, de 6 ori pe an, la tarif redus cu 50%, însă bieţii oameni constată, de multe ori, că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg.
 Pleacă la drum convinşi că vor plăti doar jumătate din costul cursei şi socotesc că le rămân bani de drum şi pentru întoarcerea acasă, însă constată, în unele cazuri, că şoferul nu primeşte astfel de taloane.
 Şi-atunci fie rămân “cu ochii în soare”, în stație, fie scot din buzunar poate ultimii bani de pâine.
 Un pensionar a păţit-o de două ori într-o săptămână, cu firme de transport diferite, pe rute diferite.
 În ambele cazuri, nu a fost vorba despre politica firmei, ci despre toanele conducătorilor auto.
 Patronii firmelor de transport au declarat că primesc fără probleme tichete de călătorie şi că vor atrage atenţia şoferilor să taxeze corespunzător pensionarii care au dreptul la bilet cu reducere de 50%.
 Nu vor da nume (acum!) pentru că scopul nu este acela de a arăta cu degetul spre o firmă sau alta din cauza unor şoferi “cu iniţiativă” şi nici de a afecta familiile care trăiesc, poate, doar din câştigul conducătorilor auto care-şi permit să ignore politica firmei care le dă pâine de zi cu zi.
 Însă persoanele care se izbesc de refuzul şoferilor sunt sfătuite să facă imediat reclamaţie la patronul firmei, să dovedească nedreptatea şi chiar să se adreseze conducerii Casei de Pensii.
 Legat de drepturile pensionarilor: “În temeiul Legii nr. 147/2000, privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale beneficiază anual de un total de 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri regio R şi trenuri interregio IR fără regim de rezervare clasa a II-a, cu mijloace auto sau cu navele de călători clasa a II-a, la transportul intern în comun, între localităţi.  De aceste facilităţi la transport beneficiază şi soţul sau soţia, după caz, cu încadrarea în numărul total de călătorii la care are dreptul titularul.

Niciun comentariu: