luni, 16 decembrie 2013

Microrecensământ agricol, în perioada 10 ianuarie -10 februarie 2014

In perioada 10 ianuarie – 10 februarie 2013 se desfăşoară şi în judeţul Botoșani microrecensământul agricol – Ancheta Structurală în Agricultură 2013.
 Legislaţia europeană referitoare la statistica structurilor agricole prevede organizarea şi efectuarea anchetelor statistice comunitare cu privire la structura exploataţiilor agricole, respectiv recensămintele generale agricole, realizate o dată la 10 ani şi anchetele structurale în agricultură în anii 2013 şi 2016 (cercetări statistice realizate prin sondaj).
Având în vedere calitatea de stat membru al Uniunii Europene şi acquis-ul comunitar în domeniul statisticii agricole, România trebuie să efectueze ancheta structurală în agricultură cu an de referinţă 2013.
În conformitate cu cerinţele Uniunii Europene în domeniul statisticilor agricole şi ale Programului Statistic Naţional Anual, scopul acestei cercetări statistice este de a asigura date pentru fundamentarea politicilor menţionate în domeniul agricol, în concordanţă cu acquis-ul statistic comunitar, comparabile la nivel internaţional, necesare procesului de participare a României la Politica Agricolă Comună.
 În intervalul amintit se vor culege date de la exploataţii agricole individuale (gospodării ale populaţiei) şi de la exploataţii agricole cu personalitate juridică referitoare la: modul de utilizare a terenului, irigaţii, efective de animale, maşini şi echipamente agricole, agricultură ecologică, dezvoltare rurală, persoane care au lucrat în agricultură, alte activităţi aducătoare de venituri.
 În judeţul  nostru vor fi cercetate un număr de 11.172 exploataţii agricole din care 9.981 exploataţii agricole individuale (gospodării ale populaţiei), care vor fi cercetate selectiv şi 721 exploataţii agricole cu personalitate juridică.
 Sunt cercetate selectiv exploataţii agricole din toate cele 84 municipii, oraşe şi comune, fiind necesari 100 de operatori de teren.
 Aceştia au fost selectaţi din rândul specialiştilor agricoli sau altor persoane cu studii cel puţin medii care au cunoştinţe generale de agricultură.
 Pentru exploataţiile agricole cu personalitate juridică se aplică procedeul de autoînregistrare a datelor în formular.
 Conform Legii nr.226/2009- Legea organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să furnizeze serviciilor de statistică oficială datele şi informaţiile solicitate.
 Refuzul explicit a furnizorilor de date se sancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 100.000 de lei. Datele obţinute la Ancheta Structurală în Agricultură, pe lângă asigurarea comparabilităţii la nivel internaţional, se vor utilize şi pentru actualizarea Registrului Statistic al Exploataţiilor Agricole (REXA), care reprezintă cadrul de eşantionare pentru toate cercetările statistice din domeniul agriculturii; obţinerea de statistici suplimentare pentru îmbunătăţirea calităţii indicatorilor de agromediu şi pentru elaborarea politicilor agricole şi de dezvoltare rurală; existenţa de statistici comparabile privind structura exploataţiilor agricole pentru orientarea politicilor agricole prin utilizarea unor clasificări standard ale exploataţiilor agricole şi utilizarea unor caracteristici clare, în vederea stabilirii tendinţelor şi pentru o abordare unitară a problemelor specifice agriculturii.

Niciun comentariu: