marți, 21 ianuarie 2014

Săptămâna de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

Cancerul, sub diferite forme, afectează tot mai mulţi nemţeni.
 În această săptămână, la nivel naţional şi european se desfăşoară campania cu sloganul „STOP cancerului de col uterin“, motiv pentru care reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică doresc să tragă un semnal de alarmă în rândul femeilor pentru a preveni răspândirea acestei maladii.
 Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în România.
 Acesta reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar şi prima cauză de mortalitate la femeile tinere între 25 şi 44 de ani.
 Aceasta se explică în primul rând prin faptul că în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă.
 În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, în săptămâna 20-25 ianuarie se organizează în judeţul nostru „Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin“.
 Astfel, luni, 20 ianuarie, la sediul DSP vor fi postate materiale informative referitoare la eveniment.
 Miercuri, 22 ianuarie, la ora 12.00, va avea loc o activitate de informare şi educare a elevelor de la Colegiul Naţional.
 De la un an la altul, numărul femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin a crescut.
 În judeţul nostru în primele 11 luni ale anului 2013 au fost depistate 49 de cazuri noi de cancer de col uterin (19 cazuri în mediul urban şi 30 în mediul rural) faţă de 38 de cazuri noi în primele 11 luni ale anului 2012 (15 cazuri în mediul urban şi 23 în mediul rural).
 La 30 septembrie 2013 erau în evidenţă 1.130 de bolnave cu cancer de col uterin (614 cazuri în mediul urban şi 516 în mediul rural).

Niciun comentariu: