marți, 18 februarie 2014

Fără programări!

De la 1 aprilie, odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de bază de servicii medicale de bază, bugetul alocat pentru analize medicale va creşte, astfel că asiguraţii nu vor mai trebui să se programeze pentru a-şi testa sănătatea.
 Cu bilet de trimitere de la medic, vor beneficia de gratuitate la paraclinice, oricând.
 În prezent, fondurile alocate acestor tipuri de investigaţii sunt insuficiente, ajungând cel mult 7 zile pe lună, motiv pentru cei mai mulţi dintremilenceni trebuie să scoată bani din buzunar ori să aştepte până să le vină rândul conform programărilor.
Trimestrial, serviciile paraclinice raportate vor fi verificate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), iar în acest mod va exista un control al fondurilor cheltuite.
 Analizele pentru bolnavii cronici vor putea fi repetate, dar şi acestea vor fi monitorizate.
 „Ne asigurăm în acest fel că fondurile alocate, care vor fi mărite substanţial pentru ambulatoriul paraclinic anul acesta, să fie disponibile pentru a fi oferite echitabil cetăţenilor care apelează la serviciile din pachetul de bază.
 O mare problemă până în prezent a fost că pe partea de paraclinic, fondurile ajungeau de la 7 până la 10 zile şi după aceea pacientul era programat, fie plătea din buzunar analizele respective, dar cu un mecanism de monitorizare lunară şi cu un audit trimestrial al Casei pe investigaţiile care nu au fost dedublate sau efectuate corect. Se vor utiliza corect fondurile“, a precizat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii - Adrian Pană în cadrul videoconferinţei .
 În concluzie, de la 1 aprilie se va trece o funcţionare normală a sistemului, în care asiguraţii să aibă posibilitatea de a-şi face analizele gratuite pe tot parcursul unei luni, fără a mai exista riscul de a se epuiza plafonul în prima jumătate a lunii.
 După intrarea în vigoare a noului pachet de servicii medicale, analizele vor fi codificate, în aşa fel încât şi în ambulatoriul de specialitate, şi în spital, să se poată observa dacă s-au făcut investigaţii de două sau trei ori, fie că este vorba de spitalizare de zi sau de spitalizare continuă.

Niciun comentariu: