miercuri, 12 februarie 2014

Pe cale să scape!

Fermierii milenceni care au fost somaţi să returneze către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) subvenţiile primite în perioada 2007-2010 sunt pe cale să scape de această obligaţie, stabilită în urma verificări efectuate de Curtea de Conturi.
 Ieri a fost adoptată în Senat Legea nr. 673/2013 cu privire la unele măsuri referitoare la plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, act normativ care rezolvă problema fermierilor care trebuiau să restituie banii din subvenţii după ce Curtea de Conturi a constatat că obţinerea acestora s-a făcut în baza unor declaraţii pe propria răspundere false.
Trebuie spus că aproape 800 de fermieri din judeţ au fost somaţi de APIA în vederea restituirii subvenţiilor primite începând cu anul 2007, având în vedere că fondurile au fost primite după ce au declarat fals că nu au datorii la bugetul local sau la bugetul de stat.
 În baza proiectului de lege votat ieri în Senat, aceşti fermieri nu vor mai returna sumele primite drept subvenţii, iar cei care au achitat deja banii îi vor primi înapoi de la APIA.
  Legea mai trebuie să fie votată şi în Camera Deputaţilor, adăugând că în bugetul pe anul acesta sunt alocate fondurile necesare pentru returnarea sumelor deja achitate de fermierii aflaţi în această situaţie.
 Fermierii îşi vor primi banii până la sfârşitul acestui an.
  Vor putea beneficia de subvenţii şi fermierii care nu au mai depus cereri deoarece aveau datorii la bugetul local sau de stat.
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi va fi stabilită procedura de plată a sumelor către fermierii care au restituit subvenţiile.

Niciun comentariu: