marți, 4 februarie 2014

Plăți de 95% !

De la începutul acestui an, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură a autorizat şi a efectuat plăţi către beneficiari în valoare de 3,3 miliarde lei, ceea ce reprezintă 752 milioane euro.
 Asta înseamnă că, până în momentul de faţă, nivelul plăţilor a ajuns la de 95 la sută.
 Procent în care şi fermierii milenceni şi-au primit banii cuveniţi.
 Se ştie, plăţile la subvenţii se fac de la APIA Bucureşti, banii fiind viraţi direct în conturile pe care fermierii le-au indicat în cererile de sprijin financiar.
În campania 2013, APIA Darabani a primit 9.394 cereri pentru plata pe suprafaţă, totalizând 75.372 ha. Pentru un hectar de teren arabil, un fermier va primi 160 euro, pentru anul 2013.
 La nivel naţional, sumele autorizate şi plătite au avut ca destinație majoră plățile aferente campaniei 2013. Astfel, plăţile din sectorul vegetal, cele pe unitatea de suprafaţă, s-au cifrat la 2,45 miliarde de lei către 905.000 de beneficiari, din totalul de 1.048.402 de solicitări.
Dar s-au făcut plăţi şi în alte sectoare. APIA susţine că va continua să plătească către beneficiari toate sumele solicitate, în cel mai scurt timp.
 A promis acest lucru și vrea să se țină de cuvânt.
 Se vrea ca fermierii să dispună de toate sumele necesare înainte de a începe lucrările de primăvară.
Se speră ca astfel să fie un început bun pentru ca performanța în agricultură să devină o stare permanentă.  Pentru 2014, fermierii care vor depune cereri pentru plăţile pe suprafaţă vor avea la dispoziţie un buget de 1,6 miliarde euro, sumă din care se vor plăti 178 euro pe hectar.
Suma a fost confirmată recent de Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
 De aceşti bani vor beneficia agricultorii care vor depune cererile la APIA în perioada 1 martie – 15 mai 2014.

Niciun comentariu: