marți, 18 martie 2014

Ora de vară!

In fiecare an, milencenii trebuie sa se obisnuiasca cu noul program, odata ce sunt nevoiti sa isi schmbe ora la ceas, datorita trecerii la ora de vara.
Inainte sa dam ceasurile inainte si inapoi trebuie sa stiti care dintre ore este cea “oficiala”.
 Caci exista o astfel de ora oficiala, de la care s-a decis ca trebuie mutata limba ce indica ora.
 Aceasta este ora de iarna, ora standard pentru toate tarile de pe glob si fata de care diferentele de fus orar sunt cele reglementate international prin impartirea teritoriilor lumii pe fuse orare.
Ideea realizarii unui decalaj orar manual asa incat societatea sa beneficieze de o ora in plus de lumina naturala si astfel sa se economiseasca curentul electric in case si in mediul industrial a aparut in 1895 din partea astronomului britanic George Hudson.
 Insa abia in 1930 a fost pusa in practica pentru prima data de catre Germania si Austro-Ungaria, fiind apoi adoptata de tot mai multe state ale lumii.
In prezent aproape toate tarile europene au adoptat ora de vara, ca si SUA, Canada, cateva tari din America de Sud, din Africa si chiar cateva provincii din Australia precum si Noua Zeelanda.
Trecerea de la ora de iarna la ora de vara se face intotdeauna in ultima duminica din luna martie iar ceasul se da inainte, ora 3:00 dimineata devenind ora 4:00, ziua respectiva avand astfel doar 23 de ore.
Invers, trecerea de la ora de vara la ora de iarna se face intotdeauna in ultima duminica din luna octombrie iar ceasul se da inapoi, ora 4:00 dimineata devenind ora 3:00, ziua respectiva avand astfel 25 de ore.
Prima schimbare de ora prin care vom trece anul acesta este asadar trecerea la ora de vara in noaptea dintre 29 si 30 martie 2014.

Niciun comentariu: