Va amintiti de ultima achizitie a unui bun de folosinta indelungata, precum un televizor sau un frigider, sau cand ati programat ultima vacanta in strainatate?
In toate aceste cazuri si in multe alte situatii, foarte probabil ati studiat optiunile, ati adresat intrebari, ati cerut garantii si v-ati asigurat ca achizitia este potrivita nevoilor dvs. si va ofera cea mai buna valoare pentru fiecare leu cheltuit.
Acum ganditi-va daca ati procedat similar in cazul unui depozit sau imprumut la banca, cont de tranzactionare pe bursa la un broker, pensie privata la un fond si asa mai departe.
Studiile arata ca foarte multi consumatori neglijeaza deciziile financiare, spre deosebire de cele de zi cu zi, cu impact mult mai mic asupra nivelului de trai.
21% din clientii bancilor si brokerilor analizeaza taxele si comisioanele
vs
83% examineaza ingredientele din produsele alimentare inainte sa le cumpere
18% analizeaza cum aceste taxe si comisioane le influenteaza randamentul
vs
69% au sunat la compania de utilitati pentru a intelege o facture lunara
12% au avut o conversatie detaliata cu un consultant despre investitii, imprumuturi si economii
vs
67% au sunat la furnizorul de cablu sau telefonie pentru a solicita servicii mai bune sau mai ieftine
Este surprinzator cum cele mai importante lucruri din viata noastra – administrarea finantelor si a investitiilor si ce ne costa sa facem asta, nu beneficiaza de aceeasi atentie precum lucrurile comune, achizitia electrocasnicelor sau plata utilitatilor.
Cu toate acestea, potentialul financiar este semnificativ.
Da, este extraordinar sa economisesti cateva sute de lei la achizitionarea unui produs util, insa chiar si schimbari mici in contractarea unui credit, efectuarea unui depozit, precum alegerea valutei, analiza dobanzii si a riscului, taxele si comisioanele, ne pot adauga sute sau mii de lei in decursul anilor.
Iata o idee pentru 2014 ce presupune o investitie de cativa euro, ce nu depinde de finantarea guvernamentala sau schimbari majore ale societatii: decizii financiare bazate pe educatie financiara.
Mai multe detalii pe pagina oficiala a campaniei Sustinem Educatia Financiara in Romania.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu