vineri, 16 mai 2014

Manuale noi şi în format digital

Începând din toamnă, elevii claselor I şi a II-a vor avea o serie de manuale şcolare noi, care vor fi elaborate “la nvelul exigenţelor solicitate de Ministerul Educaţiei Naţionale”, conform specificaţilor tehnice pentru editare, elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare din cadru MEN.
 Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a vor avea asigurate manuale noi de Comunicare şi limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă şi Religie.
 Elevii vor primi manualele în două formate, unul imprimat şi altul în format digital.
 Printre elementele nou introduse, în afara celor ce ţin strict de predare, în noile manuale va fi tipărit obligatoriu imnul naţional şi, urmare a acordului încheiat de MEN cu Asociaţia Telefonul Copilului, în manual trebuie trecut numărul de telefon european 116.111, de asistenţă pentru copii.
Atât manualele de română cât şi cele de matematică vor fi însoţite de CD/DVD cu formă digitală.
 Manualele digitale vor asigura un sistem de asistenţă (help) standardizat în limba română.
 Iar asistenţa va fi de două tipuri, respectiv de navigare prin manual, care oferă indicaţii sub formă de text, acolo unde butoanele de navigare nu sunt suficient de intuitive şi de frecvent folosite, şi ajutor contextual- prin care se oferă indicaţii despre modul în care trebuie parcurse anumite activităţi multimedia interactive de învăţare.
 În cazul manualelor de Religie, a fost elaborat de MEN setul de criterii specifice cultelor care vor fi incluse în procedura de evaluare.
 Sau mai bine spus, reprezentanţii cultelor au stabilit criterii de evaluare a manualelor de Religie de care trebuie să ţină cont autorii.
 Pe lângă indicaţii privind respectarea adevărului Biblic şi promovarea valorilor religioase prin imagini tip icoană, nu făcute pe calculator, este menţionată o Notă foarte importantă:
 “Manualele nu vor avea caracter denigrator în relaţie cu o altă biserică şi nu vor promova ostilitatea pe criterii religioase”.

Niciun comentariu: